Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Στο βυθό της βαθύτερης λίμνης καταδύθηκαν Ρώσοι ερευνητές

Δύο ρωσικά βαθυσκάφη έφτασαν για πρώτη φορά μέχρι τον πυθμένα της λίμνης Βαϊκάλης, σημειώνοντας ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκά νερά σε βάθος 1.680 μέτρων, ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα.

Το υποβρύχιο άγγιξε τον βυθό στις 15.15, τοπική ώρα, αποκαλύπτοντας ότι το βάθος της λίμνης είναι μεγαλύτερο από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις που το τοποθετούσαν στα 1.637 μέτρα.

Η αποστολή της Τρίτης οργανώθηκε από τον Αρτουρ Τσιλινγκάροφ, έναν βουλευτή προσκείμενο στο Κρεμλίνο ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή που ύψωσε τη ρωσική σημαία στο βυθό του Βόρειου Πόλου πέρυσι τον Αύγουστο.

«Θέλουμε να ερευνήσουμε, να παρατηρήσουμε τη Βαϊκάλη για να συμβάλουμε στη διατήρησή της» δήλωσε ο περιπετειώδης πολιτικός και εξερευνητής της Αρκτικής.

Τα υποβρύχια Mir-1 και Mir-2, με τριμελές πλήρωμα το καθένα, βυθίστηκαν στα σκοτεινά νερά της Βαϊκάλης με αφετηρία μια πλωτή εξέδρα στην ανατολική της πλευρά, έξω από τις ακτές της ρωσικής δημοκρατίας της Μπουριάτια.

«Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ» κατάδυσης σε γλύκά νερά, ανακοίνωσε το πρακτορείο Interfax.

Τα Mir 1 και 2 είχαν χρησιμοποιηθεί και στην αποστολή στο Βόρειο Πόλο. Είναι σχεδιασμένα για καταδύσεις σε θαλασσινό νερό και χρειάστηκε να ελαφρύνουν κατά εκατοντάδες κιλά ώστε να αυξηθεί η πλευστότητά τους στα νερά μιας λίμνης.

Δεκάδες ακόμα καταδύσεις με τα δύο βαθυσκάφη έχουν προγραμματισθεί για τους επόμενους μήνες. Οι επιστήμονες θα ερευνήσουν εάν περιέχει άγνωστα ζωικά είδη, η κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η Βαϊκάλη στη νοτιοανατολική Σιβηρία είναι όχι μόνο η βαθύτερη αλλά και η αρχαιότερη λίμνη του πλανήτη, με ηλικία γύρω στα 25 εκατ. χρόνια.

Περιέχει το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού.

Ένα από τα 800 είδη ζώων που φιλοξενεί είναι η φώκια της Βαϊκάλης, ένα επιστημονικό μυστήριο δεδομένου ότι η λίμνη βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πλησιέστερη θάλασσα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Πραγματικά, αυτή είναι είδηση που θα πρεπε να προβληθεί απ΄όλα τα ΜΜΕ. Μπράβο που την επέλεξες.

geokalp είπε...

ζανζ αυτή είναι η βασική ιδέα αυτού του ιστολογίου

ευχαριστώ!