Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Ένα εκατομμύριο οι ύποπτοι στη λίστα των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Τι κοινό έχουν μια καθολική μοναχή, ο τραγουδιστής Κατ Στίβενς. ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες; Τίποτε εκτός από το ότι τα ονόματά τους περιλαμβάνονται ή περιλαμβάνονταν στη λίστα του ενός εκατομμυρίου «υπόπτων», σύμφωνα τουλάχιστον με τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες
Η λίστα, η οποία περιλαμβάνει ονόματα υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα ή ατόμων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία, διογκώθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και εμποδίζει μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία να μετακινηθούν με αεροπλάνο, καταγγέλλει η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών ( ACLU).
«Όχι, αυτή η λίστα δεν περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο ονόματα» απαντά ο Λέοναρντ Μπόιλ, διευθυντής του Κέντρου Παρακολούθησης της Τρομοκρατίας.
Πάντως, η αδελφή Γκλεν Αν ΜακΦι, πρώην υπεύθυνη εκπαίδευσης στο Αμερικανικό Συμβούλιο Καθολικών Επισκόπων, βρέθηκε στη λίστα διότι ένας Αφγανός χρησιμοποίησε ως ψευδώνυμο το επώνυμό της.
Επί εννέα μήνες, η αδελφή Γκλεν Αν ΜακΦι πέρασε από ενδελεχείς έρευνες και χρειάστηκε να ζητήσει τη μεσολάβηση του επισκόπου της στον Καρλ Ρόουβ, τότε σύμβουλο του Τζορτζ Ο. Μπους, για να αφαιρεθεί το όνομά της από τη λίστα.
Ο Νέλσον Μαντέλα χρειάστηκε για τον ίδιο λόγο ειδική εντολή του Κογκρέσου, ενώ στον ίδιο κατάλογο εμφανίζεται ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.
Ο Κατ Στίβενς, ο τραγουδιστής που ασπάσθηκε το ισλάμ και πήρε το όνομα Γιουσούφ Ισλάμ και δεν έχει στο ενεργητικό του κανένα στοιχείο τρομοκρατικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να εισέλθει στο αμερικανικό έδαφος.Προβλήματα σε αεροδρόμιο αντιμετώπισε και η Κατ Στίβενς, σύζυγος Αμερικανού γερουσιαστή. Το ίδιο συνέβη και με τον Τεντ Κένεντι.
Ο Ρόμπερτ Κάμπελ, πιλότος εδώ και 22 χρόνια, βρέθηκε επίσης στη λίστα των ατόμων που δεν μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο.
«Έχω άδεια να πιλοτάρω αεροπλάνο, αλλά εάν θελήσω να ταξιδέψω ως επιβάτης, είναι απαγορευμένο» εξήγησε ο ίδιος το 2007 στην αμερικανική τηλεόραση. Συνταξιούχος πλέον και πρώην πιλότος του αμερικανικού ναυτικού δεν καταλαβαίνει πώς το όνομά του βρέθηκε στη λίστα.
Αντίθετα, πολλά ονόματα πραγματικών υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα που έχει σταλεί στις αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά πρακτορεία και τις τελωνειακές αρχές.
«Συχνά δεν κοινοποιούν τα ονόματα των πιο επίφοβων τρομοκρατών στους ανθρώπους που τα χρειάζονται, γιατί φοβούνται μήπως αυτά δοθούν στη δημοσιότητα» δηλώνει εκπρόσωπος της ACLU.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: