Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Παραιτήθηκε ο Γάλλος αρχηγός Στρατού μετά τον τραυματισμό πολιτών σε άσκηση

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας μετά το σάλο που προκάλεσε ο τραυματισμός 17 ανθρώπων όταν στρατιώτης χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά αντί για άσφαιρα κατά τη διάρκεια άσκησης απελευθέρωσης ομήρων σε στρατόπεδο στην πόλη Καρκασόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί έκανε δεκτή την παραίτηση του στρατηγού Μπρουνό Κις.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αντιδράσει έντονα, ζητώντας να υπάρξει ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης. Επισκεπτόμενος τη Δευτέρα τους τραυματίες ο Σαρκοζί δήλωσε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από όλη την αλυσίδα της στρατιωτικής διοίκησης.
Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι πολίτες, ανάμεσά τους τρία παιδιά. Κανένας δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, έχει επισημανθεί από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται.
Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν είχε ζητήσει από πλευράς του να επιβληθούν «άμεσα κυρώσεις» στην υπόθεση της Καρκασόν «χωρίς να περιμένουμε τα συμπεράσματα των ερευνών της δικαιοσύνης και της στρατιωτικής διοίκησης». Ο στρατιώτης που έκανε χρήση πραγματικών πυρών τελεί υπό κράτηση και εις βάρος του πρόκειται να ασκηθεί δίωξη για «ακούσια πρόκληση τραυμάτων».
Από την αρμόδια Εισαγγελία έχει αποσαφηνιστεί ότι ο στρατιώτης δεν ενήργησε με πρόθεση.
«Σύμφωνα με τις αρχικές καταθέσεις, φαίνεται πως έκανε λάθος γεμίζοντας το όπλο του. Αυτή η ενέργεια δεν ήταν προσχεδιασμένη, θέλω να είμαι σαφής» δήλωσε ο εισαγγελέας.
Η στρατιωτική επίδειξη αφορούσε σε τεχνικές απελευθέρωσης ομήρων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: