Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Έκρηξη τεσσάρων βομβών σε τουριστικά θέρετρα στη βόρεια Ισπανία

Συνολικά τέσσερις βόμβες εξερράγησαν την Κυριακή σε πολυσύχναστα θέρετρα της Καντάμπρια στη βόρεια Ισπανία, μετά από ανώνυμο προειδοποιητικό τηλεφώνημα για λογαριασμό της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ. Από τις εκρήξεις δεν υπήρξαν θύματα, παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με το BBC, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε παραλιακό δρόμο της πόλης Λαρέντο και ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα και δεύτερη έκρηξη στην ίδια περιοχή. Δύο ακόμη εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Νόχα, 20 χλμ από το Λαρέντο.
Οι επιθέσεις σηματοδοτούν την έναρξη της θερινής βομβιστικής εκστρατείας της ΕΤΑ σε ισπανικά θέρετρα, προκειμένου να πληγεί ο τουρισμός, στο πλαίσιο του 40χρονου αγώνα της αυτονομιστικής οργάνωσης για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στη βόρεια Ισπανία και τη νότια Γαλλία.
Μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, η αστυνομία εκκένωσε τις παραλίες στην επικίνδυνη ζώνη και οι λουόμενοι κατέφυγαν σε κοντινά καφενεία και μπαρ που έκλεισαν τις πόρτες τους για να προφυλαχθούν από τις εκρήξεις, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και τα μέσα ενημέρωσης.
«Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, διότι η περιοχή εκκενώθηκε και αποκλείστηκε», δήλωσε εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.
Οι εκρήξεις αυτές στην Καντάμπρια είναι οι πρώτες που αποδίδονται στην ΕΤΑ από τις 14 Μαΐου, όταν η οργάνωση πραγματοποίησε χωρίς προειδοποίηση βομβιστική επίθεση εναντίον ενός στρατοπέδου της ισπανικής Πολιτοφυλακής στη Χώρα των Βάσκων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αξιωματικός και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: