Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Νέο πυρηνικό ατύχημα στη Γαλλία

Διαρροή ραδιενέργειας για τρίτη φορά εντός του Ιουλίου – Aντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις
Γαλλικό
Ανησυχία στην κοινή γνώμη και αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων προκάλεσε το τρίτο πυρηνικό ατύχημα στη Γαλλία μέσα σε 16 ημέρες και το δεύτερο στην περιοχή Τρικαστέν, στο νότιο τμήμα της χώρας. Αν και όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περιορισμένη διαρροή ραδιενέργειας, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όσων εξετέθησαν στην ακτινοβολία και στο περιβάλλον, η αλληλουχία των ατυχημάτων ρίχνει σκιές αμφιβολίας στην παραδοσιακή, ενεργειακή πολιτική της Γαλλίας.
Η διαρροή ραδιενέργειας σημειώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού του Τρικαστέν, περίπου 50 χιλιόμετρα από την κατεξοχήν τουριστική πόλη Αβινιόν, στην περιοχή της Προβηγκίας. Ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε ότι το ατύχημα προεκλήθη από φθαρμένο σωλήνα, στη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Το εργοστάσιο έκλεισε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και το σύνολο των υπαλλήλων του υπεβλήθη σε ιατρικούς ελέγχους. Διαπιστώθηκε ότι 100 υπάλληλοι έφεραν ίχνη ραδιενέργειας, πολύ χαμηλότερα από τα μέγιστα αποδεκτά όρια. Η δημόσια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού, EDF, έκανε λόγο για «ελαφρύ περιστατικό», το οποίο βαθμολογήθηκε με μηδέν στην κλίμακα που έχει ως μέγιστο το επτά.
Ωστόσο, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έσπευσε με ανακοίνωσή της να δηλώσει: «Αυτό το νέο ατύχημα δείχνει ότι η πυρηνική ενέργεια… παραμένει επικίνδυνη, μολύνει το περιβάλλον και ελέγχεται ανεπαρκώς». Η Γαλλία θεωρείται παγκόσμια πρωταθλήτρια στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, καθώς καλύπτει άνω του 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από τους 58 ατομικούς αντιδραστήρες που βρίσκονται στη χώρα. Η εξασφάλιση ενεργειακής αυτοδυναμίας της Γαλλίας μέσω της πυρηνικής ενέργειας ήταν βασική επιλογή του στρατηγού Ντε Γκολ. Η πλειονότητα των Γάλλων εξακολουθεί να υποστηρίζει αυτή την επιλογή, αξιολογώντας ως σοβαρότερο κίνδυνο από τη διαρροή ραδιενέργειας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Το πρώτο ατύχημα του φετινού καλοκαιριού σημειώθηκε στο Τρικαστέν, στις 7 Ιουλίου, όταν απεμπλουτισμένο ουράνιο διέρρευσε σε δύο ποτάμια της περιοχής (Γκαφιέρ και Λοζόν), σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Αβινιόν. Οι Αρχές απαγόρευσαν το κολύμπι και την αλιεία στα δύο ποτάμια, όπως και την άρδευση των καλλιεργειών από αυτά, ενώ η γαλλική εταιρεία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων Areva αναγνώρισε ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν ελλιπή. Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζαν-Λουί Μπορλό διέταξε εξονυχιστικούς ελέγχους και στους 58 ατομικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας. Ακολούθησε νέα διαρροή ραδιενέργειας από φθαρμένο σωλήνα του πυρηνικού εργοστασίου στο Ρομάν-σιρ-Ιζέρ, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Αυτή τη φορά, η διαρροή περιορίστηκε στο εσωτερικό του εργοστασίου, αλλά τα ερωτήματα της κοινής γνώμης έγιναν εντονότερα.
Το τρίτο ατύχημα σε διάστημα μικρότερο των 20 ημερών λειτουργεί και ως ιδιαίτερα αρνητική διαφήμιση στο εξωτερικό, σε μια περίοδο που ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χρησιμοποιεί τη γαλλική πυρηνική τεχνογνωσία ως σοβαρό «ατού» στην εξωτερική του πολιτική. Εκμεταλλευόμενη τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, η Γαλλία έκλεισε τους τελευταίους μήνες συμφωνίες κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων σε σειρά χωρών, ιδίως στον αραβικό κόσμο, και προσβλέπει σε νέες, επικερδείς συμφωνίες τα επόμενα χρόνια καθώς η τάση για επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια κερδίζει έδαφος διεθνώς.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_25/07/2008_278901

Δεν υπάρχουν σχόλια: