Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Η Roche εγκαταλείπει την έρευνα κατά του HIV

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche σταματά την έρευνα κατά του ιού του AIDS καθώς κανένα από τα πειραματικά της φάρμακα δεν προσφέρει οφέλη σε σχέση με τα υπάρχοντα σκευάσματα.
«Οι ερευνητικοί επιστήμονες που εργάζονται σήμερα στον HIV θα τοποθετηθούν σε άλλες δραστηριότητες» αναφέρει σε e-mail προς το πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος των γραφείων της Roche στο Νιου Τζέρσι.
Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να αποκαλύψει το ύψος των επενδύσεων της εταιρείας στην έρευνα κατά του HIV ή τον αριθμό των εργαζομένων της που απασχολούνταν στο σχετικό τμήμα. Η Roche έχει γύρω στους 5.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ.
Σε e-mail που είχε σταλεί νωρίτερα σε ακτιβιστές που ζητούσαν χαμηλότερες τιμές για τα φάρμακα, η εταιρεία ανέφερε πως οι προ-κλινικές δοκιμές είχαν δώσει ελπιδοφόρα αποτελέσματα για κάποια υποψήφια φάρμακα, ωστόσο αργότερα συμπέρανε ότι «κανένα δεν θα προσέφερε αυξητικά οφέλη συγκριτικά με τα φάρμακα που βρίσκονται ήδη στην αγορά.
Οι ακτιβιστές σχολίασαν πάντως ότι δεν λυπούνται για την αποχώρηση της Roche. «Δεν είναι πολύ αγαπητή στην κοινότητα του AIDS» σχολίασε στο Reuters ο Τζέιμς Λαβ, διευθυντής της Knowledge Ecology International, μιας οργάνωσης για την πρόσβαση στα φάρμακα. «Δέχονται επικρίσεις από πολλούς ανθρώπους στο χώρο του AIDS επειδή δείχνουν τη λιγότερη προθυμία να δώσουν τα φάρμακά τους κατά του AIDS με έκπτωση» εξήγησε.
Η απόφαση της Roche, είπε ο Λαβ, είναι ενδεικτική «της έλλειψης παραγωγικότητας μεταξύ των ομάδων που εργάζονται σε αυτό τον τομέα».
Η Roche θα συνεχίσει πάντως να εμπορεύεται τα υπάρχοντα φάρμακά της κατά του HIV, συμπεριλαμβανομένου του αναστολέα σύντηξης Fuzeon.
Στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα 20 φάρμακα κατά του HIV καθώς και αρκετά χάπια κοκτέιλ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας έρευνας αγοράς Datamonitor, μέχρι το 2015 η αγορά των φαρμάκων κατά του HIV θα έχει ύψος 10,6 δισ. δολαρίων το χρόνο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: