Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί τον πρόεδρο του Σουδάν το ICC

Κατηγορητήριο για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ απήγγειλε στον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), ζητώντας την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ICC το Σουδάν...
Ο γενικός εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ενώπιον των δικαστών στη Χάγη ότι ο Ομάρ αλ-Μπασίρ φέρει εγκληματική ευθύνη για τις ωμότητες της τελευταίας πενταετίας στο Νταρφούρ. Το τριμελές προεδρείο πρόκειται να εκδώσει προσεχώς απόφαση επί του εισαγγελικού αιτήματος για την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του προέδρου του Σουδάν.
Πρόκειται για το πρώτο ένταλμα σύλληψης που καλείται να εκδώσει διεθνές δικαστήριο για εν ενεργεία αρχηγό κράτους έπειτα από τα εντάλματα εις βάρος του προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Η σουδανική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Δεν αναγνωρίζουμε καμία απόφαση απόφαση προερχόμενη από το ICC, για εμάς είναι ανύπαρκτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο Reuters.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι αναμένει από το Σουδάν να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Οργανισμό και να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού του. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι συνεδριάζει εκτάκτως το προσεχές Σάββατο ο Αραβικός Σύνδεσμος σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Έκκληση στον Σουδανό πρόεδρο να σεβαστεί την απόφαση του ICC απηύθυνε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
Η κυβέρνηση του Σουδάν είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόπειρα δίωξης του προέδρου Μπασίρ θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στο Νταρφούρ. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε, πάντως, μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου πως θα διατηρηθεί η ειρηνευτική διαδικασία και η κυβέρνηση θα προστατεύσει το προσωπικό του ΟΗΕ στη χώρα.
Το Σουδάν αναμένεται να επιδιώξει κινεζική, ρωσική και αφρικανική υποστήριξη στον ΟΗΕ στην προσπάθεια να μπλοκάρει την έκδοση εντάλματος. Οι νέες εξελίξεις αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω την εικόνα της Κίνας -του μεγαλύτερου προμηθευτή όπλων και επενδυτή στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Σουδάν- λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Αφρικανική Ένωση κάλεσε ήδη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναστείλει την έκδοση εντάλματος σύλληψης.
Από πλευράς του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το αίτημα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Σουδανού προέδρου και κάλεσε όλες τις πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες. Ακόμη, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη σουδανική κυβέρνηση να δώσει τέλος στη βία. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας για την πρεσβεία τους στο Χαρτούμ όπως και των γραφείων τους στο νότιο Σουδάν.
Υπό το φόβο έξαρσης της βίας από υποστηρικτές του Μπασίρ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στο Σουδάν τις τελευταίες ημέρες.
Ο εισαγγελέας Μορένο-Οκάμπο επισήμανε ότι δεν κάμπτεται από τις ανησυχίες ότι το κατηγορητήριο εις βάρος του Μπασίρ ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις συνθήκες για τους πρόσφυγες και να κλείσει τις πόρτες του Σουδάν στις οργανώσεις αρωγής και τις ειρηνευτικές δυνάμεις. Η γενοκτονία συνεχίζεται και πρέπει να σταματήσει, τόνισε ο εισαγγελέας του ICC.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ICC, «στρατιώτες και πράκτορες» που τελούν υπό τις διαταγές του Μπασίρ σκότωσαν τουλάχιστον 35.000 πολίτες και προκάλεσαν τον «αργό θάνατο» άλλων 80.000 με 265.000 ανθρώπων που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των μαχών.«Ο Μπασίρ, μέσω άλλων προσώπων, διέπραξε γενοκτονία εναντίον των εθνοτικών ομάδων Φουρ, Μασάλιτ και Ζαγκάουα στο Νταρφούρ του Σουδάν, χρησιμοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό, τις ένοπλες δυνάμεις και την πολιτοφυλακή των τζαντζαουίντ» αναφέρει το σχετικό έγγραφο.Ο εισαγγελέας ζητεί ακόμα τη δίωξη του Μπασίρ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων δολοφονίες, εκστρατείες εξόντωσης, βασανιστήρια, βιασμούς και για την βίαιη απομάκρυνση από τις εστίες τους 2,9 εκατομμυρίων πολιτών. Ζητεί, τέλος, την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Μπασίρ και «πάγωμα» των τραπεζικών του καταθέσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: