Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Δακτυλικά αποτυπώματα από όλους και πρώτα από τους Ρομά ζητά Ιταλός υπουργός

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας επανέφερε στην δημοσιότητα το ζήτημα της συγκέντρωσης των δακτυλικών αποτυπωμάτων από τους αθιγγάνους μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητούσε από την Ιταλία να «παγώσει» το μέτρο.
Σε συνέντευξή του την Παρασκευή στην εφημερίδα Il Messaggero o υπουργός Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσσα, από το δεξιό κόμμα «Εθνική Συμμαχία», προτείνει την συγκέντρωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων όλων των πολιτών. Προσθέτει ακόμα ότι «στην συνέχεια, ας ορίσουμε κάποιες προτεραιότητες, ορισμένες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης» για να συμπεριλάβει σε αυτές την «λήψη των αποτυπωμάτων από ανήλικα παιδιά της κοινότητας των Ρομά».
Παράλληλα, ο Λα Ρούσσα υποστήριξε τον υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, που έιχε εισηγηθεί την λήψη αποτυπωμάτων των αθίγγανων τονίζοντας ότι το μέτρο του συναδέλφου του «το μόνο, στο οποίο στοχεύει, είναι να βγουν τα μικρά τσιγγανάκια από την παρανομία».
Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση επισήμως συνεχίζει να υπερασπίζεται την πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών.
Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα ενώ και ο νεοεκλεγείς δεξιός δήμαρχος της Ρώμης Τζιάννι Αλεμάννο έχει ζητήσει να εντοπισθούν εναλλακτικές λύσεις έχοντας εκφράσει φόβους ότι το συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Καθολική Εκκλησία.
Σε κοινές δηλώσεις τους ο ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φραττίνι και ο υπουργός Κοινοτικών Υποθέσεων Έντο Ρόνκι επέμειναν λέγοντας ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και όχι το Ευρωκοινοβούλιο- «είναι όργανο αρμόδιο να εκφραστεί πάνω σε ένα τέτοιο θέμα». Τονίζουν ακόμη ότι το θέμα «αφορά παιδιά τα οποία στερούνται επίσημης ταυτότητας και ακόμη και του δικαιώματος στην μόρφωση».
Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι συμπληρώνει ότι η Ιταλία θα καταφύγει στη λύση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, μόνο αν δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική και «όταν δεν μπορούμε να βασιστούμε σε δελτία ταυτότητας ή πιστοποιητικά γεννήσεως, για να μπορέσουμε να σώσουμε τα παιδιά αυτά από τους παράνομους καταυλισμούς».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: