Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Φωτογραφίες από το Facebook χρησιμοποιούνται στο δικαστήριο

Ο Αμερικανός φοιτητής Τζόσουα Λίπτον δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση στον δικαστή όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες οι οποίες τον έδειχναν να διασκεδάζει προκλητικά μετά το τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε μεθυσμένος.
Ο απερίσκεπτος φοιτητής δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η αστυνομία, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς ξέρουν να κάνουν φύλλο και φτερό τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το MySpace, για στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια.
Δύο εβδομάδες αφού τραυμάτισε σοβαρά μια γυναίκα οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, ο Λίπτον πήγε σε πάρτι μασκέ για τη γιορτή του Χαλοουίν ντυμένος τρόφιμος φυλακής, με τη λέξη «φυλακόβιος» γραμμένη στη στολή του. Φωτογραφίες που τον έδειχναν να χαμογελά πίνοντας μπύρα αναρτήθηκαν στο Facebook από κάποιον φίλο.
Στη δίκη που ξεκίνησε αργότερα, ο δημόσιος κατήγορος χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες για να παρουσιάσει τον Σάλιβαν ως αμετανόητο παραβάτη που διασκέδαζε ενώ το θύμα του ανάρρωνε στο νοσοκομείο.
Ο δικαστής συμφώνησε και καταδίκασε το νεαρό σε δύο χρόνια φυλάκιση.
Το ίδιο είχε συμβεί το 2006 σε μια άλλη νεαρή Αμερικανίδα, την Λάρα Μπάις, η οποία πιθανότατα θα τη γλίτωνε με αναστολή αν δεν εμφανίζονταν φωτογραφίες της στο MySpace που την έδειχναν να πίνει αλκοόλ και να αστειεύεται μετά το τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε μεθυσμένη, σκοτώνοντας το συνοδηγός τη.
«Οι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης είναι απλά ένα ακόμα μέσο στο οποίο οι άνθρωποι λένε ή κάνουν πράγματα που επιστρέφουν για να τους στοιχειώσουν» σχολιάζει ο Φιλ Μαλόουν, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα Διαδικτύου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.
«Όσα λένε οι άνθρωποι online ή αφήνουν online είναι ουσιαστικά μόνιμα» προειδοποιεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά τα κολοκύθια (βλ.facebook, myspace κ.α) δημιουργήθηκαν και διαδόθηκαν τόσο γρήγορα και από τόσους πολλούς, γιατί απλούστατα σαν προϊόντα εξυπηρετούν μια μόνιμη και πολύ δυνατή ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία. Όταν βάζεις το κεφάλι σου όμως στον τουρβά (όπως λέν και στα χωριά) να ξέρεις ότι θα ρθει καποια στιγμή που θα σε μπαγλαρώσουν αν έχεις κάτι επιλήψιμο να κρύψεις. Άλλωστε οι διωκτικές αρχές δεν χρησιμοποιούν παραδοσιακά όλες τις μεθόδους και τις πληροφορίες που μπορούν να συλλέξουν για να φθάσουν στον δράστη; Το που έκανες π.χ. τελευταία φορά χρήση της πιστωτικής σου κάρτας, γιατί δεν μας ενοχλεί όταν θέλουν να εντοπίσουν κάποιον που βρίσκεται!!

geokalp είπε...

επομένως προτείνεις "προσοχή" στο τι δίνεις

Ανώνυμος είπε...

Όχι στο τι, στο πού το δίνω προσέχω σαν το διάολο με το θυμιάμα.

geokalp είπε...

σωστή η διόρθωση

αλλά εγώ και το "τι" και το "που" προσέχω