Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Μισισιπή «πνίγει» τη Νέα Ορλεάνη

Ο Μισισιπής έχει κλείσει για τα πλοία σε μήκος 160 χιλιομέτρων, από το λιμάνι της Νέας Ορλεάνης μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού, λόγω της διαρροής 1,6 εκατομμυρίων λίτρων μαζούτ από φορτηγίδα που συγκρούστηκε με τάνκερ.
Οι Αρχές της Νέας Ορλεάνης διαβεβαιώνουν τους κατοίκους ότι το πόσιμο νερό είναι ασφαλές, παρόλο που η άσχημη οσμή του μαζούτ έχει εξαπλωθεί στο κέντρο της πόλης, όχι μακριά από το σημείο του ατυχήματος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ακτοφυλακής, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν απλωθεί 20,4 χιλιόμετρα πλωτών φραγμάτων για τη συγκράτηση της πετρελαιοκηλίδας. Είναι ένα δύσκολο έργο, καθώς τα νερά του Μισισιπή κινούνται γρήγορα.
Η Ακτοφυλακή συνεργάζεται τόσο με ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας όσο και με την Υπηρεσία Αγριας Ζωής για τη διάσωση των πουλιών που έχουν καλυφθεί με μαζούτ.
Η κίνηση των πλοίων διεξάγεται με δυσκολία και περίπου 200 σκάφη περιμένουν στον Κόλπο του Μεξικού και πάνω από τη Νέα Ορλεάνη. Το Λιμάνι της πόλης, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, εκτιμά ότι η διακοπή της κίνησης κοστίζει γύρω στα 100.000 δολάρια την ημέρα.
Η φορτηγίδα από την οποία διέρρευσε το πετρέλαιο, κομμένη στη μέση, ήταν συνδεδεμένη με ρυμουλκό του οποίου το πλήρωμα δεν είχε άδεια να κινείται στο ποτάμι, ανακοίνωσε η Ακτοφυλακή.
Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης σπεύδουν στα καταστήματα για να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό, παρά τις διαβεβαιώσεις της υπηρεσίας υδροδότησης και αποχέτευσης.
Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ρέι Νάγκιν κάλεσε τους κατοίκους να πίνουν το νερό της βρύσης «με μέτρο», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτό σημαίνει ότι θα αρρωστήσω με μέτρο;» διερωτάται ένας ιδιοκτήτης καφετέριας που μίλησε στην εφημερίδα New Orleans Times-Picayune.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: