Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Υπόθεση Blackwater - Ιδιωτικοί στρατοί

Το Ιράκ θα επανεξετάσει το καθεστώς λειτουργίας των ξένων εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στη χώρα μετά το αιματηρό επεισόδιο την Κυριακή στη Βαγδάτη κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι.
Η ιρακινή κυβέρνηση, με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Αλί αλ Νταμπάγ την Τρίτη, διευκρινίζει ότι εγκρίνει την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να απαγορεύσει τη λειτουργία της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Blackwater, η οποία παρέχει μεταξύ άλλων υπηρεσίες ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία και τους διπλωμάτες της και ενεπλάκη στο επεισόδιο αυτό.
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση επισημαίνει την ανάγκη επανεξέτασης των συνθηκών υπό τις οποίες οι ξένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας επιχειρούν στο Ιράκ.
«Δεν σκοπεύουμε να ακυρώσουμε την άδειά τους επ' αόριστον, αλλά πρέπει να σεβαστούν το νόμο και τους κανονισμούς στο Ιράκ» δήλωσε ο Αλί αλ Νταμπάγ στο CNN.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ, φοβούμενες πιθανά αντίποινα, ανέστειλαν όλες τις μετακινήσεις Αμερικανών διπλωματών και πολιτών αξιωματούχων έξω από την Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις τηλεφώνησε στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι για να του εκφράσει τη λύπη της για το θάνατο αθώων πολιτών.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το επεισόδιο σημειώθηκε επειδή αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση. Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι άνδρες της Blackwater άνοιξαν πυρ ξαφνικά εναντίον ιρακινών πολιτών όταν όλμοι στόχευσαν την αυτοκινητοπομπή.
Όμως οι New York Times αναφέρουν ότι, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, το επεισόδιο ξέσπασε όταν αυτοκίνητο δεν σταμάτησε όταν οι άνδρες της Blackwater που φρουρούσαν την αμερικανική πρεσβεία έκαναν σήμα σε αυτοκίνητο να σταματήσει.
Το υπουργείο Αμυνας του Ιράκ κάνει λόγο για 20 νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα ζευγάρι με το νεογέννητο μωρό τους.

Ιδιωτικοί στρατοί
Ο αριθμός των μισθοφόρων
ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που επιχειρούν στο Ιράκ, για λογαριασμό κυρίως αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, καθώς και διπλωματικών αποστολών, εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 25.000 έως 48.000.
Οι δυτικές κυβερνήσεις περιορίζουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο Ιράκ και το κενό ασφαλείας και πληροφοριών που δημιουργείται καλύπτεται από τις επιχειρήσεις που επενδύουν το Ιράκ μέσω ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας και μισθοφόρων.
Η Blackwater ιδρύθηκε το 1997 από το πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού ναυτικού Έρικ Πρινς και τον Αλ Κλαρκ. Η έδρα της βρίσκεται στην Βόρεια Καρολίνα, όπου διαθέτει εγκαταστάσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι εκπαιδεύει κάθε χρόνο 40.000 άτομα και δηλώνει ότι προσφέρει «τις πιο ολοκληρωμένες παγκοσμίως υπηρεσίες επαγγελματικού στρατού, αστυνόμευσης, ασφαλείας και ειρηνευτικών αποστολών ».
Οι επικριτές της κατηγορούν την Blackwater ότι ο ιδιωτικοί στρατοί της στο Ιράκ και τις άλλες θερμές εστίες ανά τον κόσμο αντικαθιστούν εν πολλοίς τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και ότι οι πρακτικές της στις περιοχές αυτές είναι αδίστακτες και συχνά εγκληματικές.
Newsroom ΔΟΛ