Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Μια νέα «Γη» σχηματίζεται


Μέσα σε ένα δαχτυλίδι από πυκνή, θερμή σκόνη, ένας πλανήτης σαν τη Γη ίσως έχει αρχίσει να σχηματίζεται στο σύστημα ενός άστρου μόλις 424 έτη φωτός από τη Γη, δείχνουν παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA.
Ο δακτύλιος σκόνης διαθέτει αρκετό υλικό για να σχηματίσει πλανήτες τουλάχιστον στο μέγεθος του Αρη όταν συμπυκνωθεί, αναφέρει ανακοίνωση της NASA. Επιπλέον, βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», στην κατάλληλη απόσταση ώστε το νερό να διατηρείται σε υγρή μορφή.
Η σκόνη περιφέρεται γύρω από το άστρο HD113766, λίγο μικρότερο από τον Ήλιο, και περιέχει τα βραχώδη υλικά από τα οποία αποτελείται ο φλοιός της Γης και τα μέταλλα που συνθέτουν τον πυρήνα της.
«Το μείγμα υλικών σε αυτή τη ζώνη θυμίζει περισσότερο το υλικό από τις ροές λάβας» σχολιάζει η Δρ Κάρεϊ Λίσε του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Είναι ό,τι χρειάζεται για να φτιάξεις μια Γη».
Η μελέτη της Λίσε πρόκειται να δημοσιευτεί στο Astrophysical Journal.
Η μόνη διαφορά είναι ότι ο νέος πλανήτης βρίσκεται σε ένα σύστημα διπλών άστρων, σε τροχιά γύρω από τον ένα από αυτούς τους «Ήλιους».
Με εκτιμώμενη ηλικία μόλις 10-16 εκαρ. ετών, η νέα «Γη» είναι ακόμα νεογέννητη. Θα χρειαστεί τουλάχιστον 100 εκατ. χρόνια για να σχηματιστεί πλήρως και εκατοντάδες εκατομμύρια για να αποκτήσει την πρώτη μικροβιακή ζωή.
Στο μεταξύ, οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα διαστημικά τηλεσκόπια ώστε να εντοπίσουν και άλλους νεογέννητους πλανήτες σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: