Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

O ..πρωθυπουργός Πούτιν

.

Λύνοντας τους γρίφους ο Βλ.Πούτιν εκδήλωσε ανοιχτά την επιθυμία του να παραμείνει συνδεδεμένος με τον «πυρήνα» της εξουσίας στη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα εάν εξασφαλιστεί ένας «πειθήνιος» στα κελεύσματά του νέος πρόεδρος της Ρωσίας εντός του 2008. Ουδέν σχόλιο από ΕΕ και ΗΠΑ, πέραν της πάγιας ανησυχίας για τη συγκέντρωση εξουσίας στο Κρεμλίνο.
Αναλυτές, πολιτικοί και επενδυτές στη Ρωσία εκτιμούν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ουσιαστικά παρέθεσε έναν «οδικό χάρτη», βάσει του οποίου θα είναι η πραγματική δύναμη πίσω από το Κρεμλίνο και ο νέος πρόεδρος θα έχει δευτερεύοντα ρόλο. Ο δημοφιλής Πούτιν έχει αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναδιεκδίκησης της προεδρίας το 2012 όταν το επιτρέπει το Σύνταγμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε την Τρίτη να σχολιάσει την πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, χαρακτηρίζοντας το θέμα αυτό «εσωτερική υπόθεση» της Ρωσίας. «Δεν έχω σχόλιο για μία εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Γιοχάνες Λάιτενμπεργκερ στις Βρυξέλλες.
Και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να τοποθετηθεί στη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι υπό προϋποθέσεις τον ενδιαφέρει να γίνει τον ερχόμενο χρόνο πρωθυπουργός της Ρωσίας, κατεβαίνοντας στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου ως επικεφαλής του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία».
Από το Λευκό Οίκο επισημάνθηκε πως οι εκλογές στη Ρωσία πρέπει να είναι δίκαιες, ελεύθερες και δημοκρατικές και τονίστηκε πως η εκλογική διαδικασία θα παρακολουθηθεί με προσοχή από την Ουάσινγκτον. «Πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας» αρκέστηκε να δηλώσει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο για τις πρωθυπουργικές βλέψεις του Πούτιν.
Ανησυχία για τη «συγκέντρωση εξουσίας» στο Κρεμλίνο εξέφρασε από την πλευερά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις σε συνέντευξή της στην εφημερίδα New York Post, την οποία ωστόσο δεν είναι σαφές εάν παραχώρησε πριν ή μετά την ανακοίνωση του Βλ.Πούτιν ότι θα τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της «Ενωμένης Ρωσίας».
Όταν ρωτήθηκε για πιθανή επιθυμία εκ μέρους του Βλαντιμίρ Πούτιν να μετατραπεί σε «ισόβιο δικτάτορα», η Ράις είπε πως δεν πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος θα επιδιώξει να τροποποιήσει το Σύνταγμα. «Λέει [ο Βλαντιμίρ Πούτιν] ότι δεν θα τροποποιήσει το Σύνταγμα. Εγώ το πιστεύω αυτό» είπε.
«Νομίζω ότι η ανησυχία της Ρωσίας σήμερα είναι η συγκέντρωση της εξουσίας στο Κρεμλίνο. Είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει καμιά αντι-εξουσία» τόνισε η Κοντολίζα Ράις.
Ο συνασπισμός της ρωσικής αντιπολίτευσης «Η Αλλη Ρωσία» συντάχθηκε τη Δευτέρα γύρω από το πρόσωπο του Γκάρι Κασπάροφ, πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι, στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2008. Μία ημέρα αργότερα, 17 μέλη του αντιπολιτευόμενου κινήματος συνελήφθησαν από την αστυνομία, την ώρα που πήγαιναν να καταθέσουν στην κεντρική εκλογική επιτροπή τον κατάλογο με τους υποψήφιους του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου...
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: