Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Η Ρουαγιάλ παίρνει φόρα και ...χτυπά τους Γάλλους Σοσιαλιστές


Για προδοσία κατηγορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα η Σεγκολέν Ρουαγιάλ στο ...άρτι αφιχθέν βιβλίο της που κυκλοφόρησε οκτώ μήνες μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές. Η Σεγκολέν γράφει για την ανάγκη αναδιάρθρωσης των Σοσιαλιστών, τον πικρό χωρισμό της από τον Φρανσουά Ολάντ και λέει προς όλους ότι θα είναι ξανά υποψήφια...
Στο βιβλίο της που φέρει τον τίτλο Η πιο όμορφη ιστορία αγάπης είστε εσείς (Ma plus belle histoire d' amour c' est vous) η Σεγκολέν Ρουαγιάλ γράφει ότι τόσο οι Σοσιαλιστές, όσο και ο τότε σύντροφος της που παραμένει ηγέτης του κόμματος Φρανσουά Ολάντ, την απογοήτευσαν την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας, όταν έδινε τη σκληρή μάχη κόντρα στον Νικολά Σαρκοζί.
Η Σεγκολέν μπαίνει στο βιβλίο της και σε πιο προσωπικές στιγμές, γράφοντας για τον πικρό χωρισμό με τον Ολάντ. «Η υποψήφια δεν βρήκε έναν ώμο να ακουμπήσει, να ξεχαστεί, να κλάψει όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, ή να γελάσει σε στιγμές χαράς» λέει η Ρουαγιάλ.
Η Ρουαγιάλ ζούσε με τον Φρανσουά Ολάντ για τρεις δεκαετίες και έχουν αποκτήσει μαζί τέσσερα παιδιά. Χώρισαν μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, εν μέσω αλληλοκατηγοριών και μηχανορραφιών στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος που τραντάχθηκε συθέμελα από την ήττα.
«Πιάστηκα σε μία κίνηση λαβίδας ανάμεσα σε κριτικές από το δικό μου κόμμα από τη μία πλευρά, και από τη δεξιά από την άλλη. Πώς γίνεται οι επιθέσεις να προέρχονταν περισσότερα από την αριστερά απ' ότι από τη δεξιά» αναρωτιέται στις 335 σελίδες που αριθμεί το βιβλίο της.
«Για να κερδίσω μία άλλη φορά απαιτείται η υποστήριξη ολόκληρου του κόμματος και ενός τρυφερού συντρόφου» λέει και εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Τονίζει ότι οι Σοσιαλιστές χρειάζονται ριζική αναδιάρθρωση με την επανένωση των δυνάμεων του κέντρου και της αριστεράς. Χαρακτηρίζει «απαρχαιωμένη» την κοινωνική δημοκρατία που εναγκαλίζεται το κόμμα της, αλλά απορρίπτει μία κλίση προς τη δεξιά.
Προκρίνει μία κεντρώα δύναμη της αριστεράς, ικανή να συνδέει διαφορετικές τάσεις, από πολέμιους της παγκοσμιοποίησης έως κεντρώους, σημειώνει σχετικά το BBC.
Στο βιβλίο, που προσέλκυσε ορισμένα κακεντρεχή σχόλια από τον Τύπο, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αναφέρεται και στην έλλειψη καθαρής πολιτικής που της χρεώθηκε προεκλογικά. «Δεν είμαι ούτε η Ιωάννα της Λοραίνης, ούτε η Παρθένος Μαρία» λέει.
Σχολιάζοντας πιθανά λάθη της, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αναφέρει: «Ήμουν προετοιμασμένη για την προεδρική εκλογή; Πολύ περισσότεροι απ' ότι έλεγαν, αλλά σίγουρα λιγότερο από όσο χρειαζόταν».
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έχει προβεί σε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις μετά την ήττα της από τον Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: