Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

«Πυρετός» για την κυβέρνηση Ομπάμα, «φρένο» στους λομπίστες και χιούμορ από Μακέιν

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία μετάβασης του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει παράλληλα αποφασισμένος να... χαλιναγωγήσει τους λομπίστες. Την ίδια ώρα, ο Τζον Μακέιν μιλά με χιούμορ για την ήττα: «Κοιμάμαι πλέον σαν μωρό. Κάθε δύο ώρες ξυπνάω και κλαίω»...
Στο επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα γίνονται διαρκείς συσκέψεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα αναλάβει επισήμως τα ηνία των Ηνωμένων Πολιτειών την 20ή Ιανουαρίου, αλλά δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής σαφές πότε θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για τη στελέχωσή της, ιδίως για τα κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας και Αμυνας.
Τη μεταβατική ομάδα του Ομπάμα που είναι αρμόδια για το υπουργείο Εξωτερικών επελέγη να διευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουόρεν Κρίστοφερ, ενώ ο πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών Σαμ Ναν επελέγη να ηγηθεί εκείνης που είναι αρμόδια για το υπουργείο Αμυνας, μετέδωσε το CNN.
Τα ονόματα που κυκλοφορούν στον Τύπο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνουν κυρίως αυτά του πρώην υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζον Κέρι και του κυβερνήτη του Νέου Μεξικού και πρώην πρεσβευτή στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον.
Η μεταβατική ομάδα του Ομπάμα αρνείται να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τις προθέσεις της όσον αφορά τον σημερινό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς για τον οποίο κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι θα διατηρήσει τη θέση του στην επόμενη κυβέρνηση.
Στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται, εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της CIA και ο διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Αμφότεροι οι Μάικλ Χέιντεν και Μάικ Μακόνελ θα ήθελα να διατηρήσουν τις θέσεις τους γράφει η Washington Post, αλλά περιμένουν ότι θα αντικατασταθούν όταν ο Μπαράκ Ομπάμα αναλάβει καθήκοντα.
Πολλά στελέχη των Δημοκρατικών αντιτίθενται στην παραμονή των Χέιντεν και Μακόνελ, καθώς υποστήριξαν αμφιλεγόμενες πολιτικές της κυβέρνησης του Τζορτζ Ο.Μπους, όπως τις σκληρές μεθόδους ανάκρισεις για υπόπτους τρομοκρατίας και της τηλεφωνικές υποκλοπές.
* Την Τετάρτη οριστικοποιήθηκε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραμείνει στο Σικάγο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της συνόδου της G8 το Σαββατοκύριακο και δεν θα έχει καμία συνάντηση με τους ηγέτες που θα προσέλθουν στην Ουάσινγκτον για την κρίσιμη οικονομική σύνοδο.
«Φρένο» στους λομπίστες
Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να εισαγάγει αυστηρούς κανόνες για να περιοριστεί ο ρόλος που κρατούν οι λομπίστες στην αμερικανική πολιτική σκηνή, δηλώνοντας αποφασισμένος να βάλει «φρένο» στις ομάδες πίεσης.
Ο Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της ομάδας που προετοιμάζει τη μετάβαση Ομπάμα στην προεδρία, δήλωσε ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα εισαγάγει «τους πιο αυστηρούς κανόνες ηθικής στην ιστορία κάθε μετάβασης», και δεσμεύεται για την πιο ανοιχτή και διαφανή μεταβίβαση εξουσίας.
Αμφότεροι οι Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν είχαν βάλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο στόχαστρο τους λομπίστες, κατηγορώντας τους ότι «πουλάνε» χάρες και επιρροή για να παρασύρουν τους βουλευτές στο Καπιτώλιο στην διαφθορά, σημειώνει το BBC.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, ο Τζον Ποντέστα είπε ο ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευθεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η Ουάσινγκτον και να περιορίσει των επιρροή των ομάδων πίεσης.
Βάσει των νέων κανόνων, ο Ομπάμα δεν θα επιτρέψει να εργαστούν στη μετάβαση λομπίστες που παρέχουν ενεργά υπηρεσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι κατευθυντήριες γραμμές εμποδίζουν, επίσης, οποιονδήποτε έχει λειτουργήσει τους τελευταίους 12 μήνες ως λομπίστας να εργαστεί σε τομέα πολιτικής της μετάβασης στον οποίο έχει υπάρξει ενεργός.
Πρώτη συνέντευξη Μακέιν με χιούμορ
Την ίδια ώρα, ο Τζον Μακέιν αντιμετωπίζει με χιούμορ την ήττα στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Μιλώντας στον Τζέι Λένο στο Tonight Show του NBC ο γερουσιαστής της Αριζόνα δήλωσε ότι μετά τη συντριβή από τον Μπαράκ Ομπάμα «κοιμάται σαν μωρό».
«Κοιμάμαι δύο ώρες, ξυπνάω και κλαίω» αστειεύτηκε ο Μακέιν. Είναι ακριβώς το ίδιο αστείο που είχε κάνει και το 2000 όταν ηττήθηκε από τον Τζορτζ Ο.Μπους στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Παράλληλα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επαναδιεκδίκησης του Λευκού Οίκου, είναι άλλωστε 72 ετών, και δήλωσε ότι το δίδυμό του στην προεδρική μάχη, η κυβερνήτης της Αλάσκα Σάρα Πέιλιν, ενέπνευσε τους ψηφοφόρους και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της χώρας.
Την πρώτη συνέντευξη μετά την νίκη του Μπαράκ Ομπάμα έδωσε και ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους, δηλώνοντας ότι μετανιώνει για κάποια λόγια που έχει πει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και χαρακτηρίζοντας ξανά ιστορική την εκλογή του 47χρονου γερουσιαστή του Ιλινόι.
Ο Μπους ανέφερε, επίσης, ότι ο Ομπάμα θα φέρει έναν «οικογενειακό αέρα» στο Λευκό Οίκο, αποκαλύπτοντας ότι μετά τη συζήτηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα για κρίσιμα ζητήματα της μετάβασης τη Δευτέρα, το πρώτο πράγμα που έκανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν να ελέγξει τα υπνοδωμάτια στα οποία θα κοιμούνται οι κόρες του.
«Γνωρίζω ότι θα μου λείψουν ορισμένα πράγματα από την προεδρία. Γνωρίζω, επίσης, ότι ανυπομονώ να βρεθώ στο σπίτι, οπότε τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα» είπε ο Μπους στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.
Εν τω μεταξύ, το Associated Press μεταδίδει ότι η απερχόμενη Πρώτη Κυρία Λόρα Μπους βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με εκδοτικό οίκο για τη συγγραφή των απομνημονευμάτων της για τις ημέρες της Λευκό Οίκο...
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: