Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Σε παρέμβαση του Στρατού οδηγεί η πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη

Ορατό φαντάζει το ενδεχόμενο επέμβασης των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η πολιτική κρίση στη χώρα και υπό τον κίνδυνο να ξεσπάσουν χαοτικές οδομαχίες, καθώς ο πρωθυπουργός Σομτσάι Ουονγκσάουατ απέρριψε τις προτροπές της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων να προκηρύξει εκλογές.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά την Τετάρτη, ο Σομτσάι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του εξελέγη δημοκρατικά και θα συνεχίσει να εργάζεται για το «καλό της χώρας», αψηφώντας την απαίτηση της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει την εξουσία. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι αποτελεί μαριονέτα του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε το 2006 με στρατιωτικό πραξικόπημα και καταδικάστηκε για υποθέσεις διαφθοράς.Ο Σομτσάι, κουνιάδος του Τάκσιν, θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στη βόρεια πόλη Τσιανγκ Μάι σήμερα Πέμπτη με αντικείμενο συζήτησης τη λήψη «μέτρων» εναντίον της ΛΣΔ.
Η άρνηση του πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως τον κάλεσε να πράξει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Ανουπονγκ Παοτσίντα, επιτείνει τη φημολογία περί επικείμενου πραξικοπήματος.Ο στρατηγός Ανουπονγκ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι απρόθυμες να παρέμβουν εκ νέου στην πολιτική ζωή, υποστηρίζοντας πως το επιτελείο δεν είναι σε θέση να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην πολιτική ελίτ της Μπανγκόκ και την μεσαία τάξη, που απεχθάνεται τον Τάκσιν, και το φτωχό λαό στην επαρχία που τον λατρεύει.Ωστόσο πηγή των ενόπλων δυνάμεων είπε πως αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων -περιλαμβανομένων επιτελών του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας- συζητούν έντονα το εάν και κατά πόσον είναι σκόπιμο να προχωρήσουν σε νέο πραξικόπημα δύο χρόνια μετά την ανατροπή του Τάκσιν και την ανάληψη της εξουσίας από μια χούντα η οποία φερόταν να έχει άτυπη, σιωπηρή συναίνεση του βασιλιά.Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ίσως αποβούν εις βάρος της ΛΣΔ, καθώς οι σημαντικότερες εφημερίδες που έδειχναν να την υποστηρίζουν αποδοκίμασαν έντονα την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου. «Δεν πρόκειται για πολιτική ανυπακοή. Η ΛΣΔ κρατά τους ταξιδιώτες ομήρους» έγραψε στο κύριό της άρθρο η εφημερίδα Nation της Μπανγκόκ.Τηλεοπτικοί σταθμοί της Ταϊλάνδης ανέφεραν ότι διαδηλωτές της αντικυβερνητικής φιλομοναρχικής Λαϊκής Συμμαχίας για την Δημοκρατία συνεχίζουν να καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι της Μπανγκόκ, το σημείο εισόδου στη χώρα για 14,5 εκατ. επισκέπτες και τουρίστες σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας έχουν επίσης καταλάβει το Ντον Μουάνγκ, το παλιό διεθνές αεροδρόμιο που πλέον εξυπηρετεί τις εγχώριες αερομεταφορές.Νεοσυσταθείσα προσκείμενη στην κυβέρνηση οργάνωση απείλησε να διοργανώσει αντικινητοποιήσεις στους δρόμους αντιδρώντας στις ενέργειες της ΛΣΔ. Πάντως οι δρόμοι της πρωτεύουσας παρέμεναν σχετικά ήρεμοι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη.Τη νύχτα αναφέρθηκαν πολλαπλές μικρής ισχύος εκρήξεις στο κτιριακό συγκρότημα της κυβέρνησης, που έχουν καταλάβει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές από τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.Η Thai Airways -που χθες ανακοίνωσε ότι χάνει 14 εκατ. δολάρια την ημέρα εξ αιτίας του αποκλεισμού- ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι ακυρώνει όλες τις πτήσεις από το Ντον Μουάνγκ. Δεν αναφέρθηκε στο Σουβαρναμπούμι. Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση που καλεί τη ΛΣΔ να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο, όμως η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα την εφεσιβάλει κι απέρριψε την προτροπή του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να τερματίσει τον αποκλεισμό.Η φιλοκυβερνητική οργάνωση Δημοκρατική Συμμαχία Εναντίον της Δικτατορίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δικές της κινητοποιήσεις στους δρόμους, κάτι που απειλεί να οδηγήσει σε οδομαχίες.Πηγή της ΔΣΕΔ είπε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από μέρους της κυβέρνησης θα εκληφθεί ως στρατιωτικό πραξικόπημα και προειδοποίησε ότι θα αντεπιτεθεί ακόμη κι εναντίον του στρατού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: