Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Δεύτερο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας ανακοινώνει η Ιρλανδία

Την υποβολή αιτήματος ένταξης στην ΕΕ από την Ισλανδία αναμένει στις αρχές του 2009 ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, αναφέροντας ότι η Κομισιόν «προετοιμάζεται νοερά» για την υποδοχή της σκανδιναβικής χώρας των 300.000 κατοίκων που δέχθηκε σαρωτικό πλήγμα από την οικονομική κρίση.
«Προετοιμαζόμαστε νοερά για την κίνηση της Ισλανδίας να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ» δήλωσε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ερωτηθείς πότε μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι είναι πιθανό στις αρχές του νέου έτους.
Ο κοινοτικός επίτροπος έχει ήδη δηλώσει ότι εάν η Ισλανδία θέσει υποψηφιότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα, δεδομένου ότι η Ισλανδία είναι σαφώς μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που ανήκει ήδη στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο.
Υπό το βάρος του συντριπτικού πλήγματος που δέχθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η Ισλανδία άρχισε να κοιτά προς το μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που ήταν παγίως απρόθυμη να ενταχθεί στην Ένωση φοβούμενη κυρίως την επίδραση που θα έχει η ένταξη στην βιομηχανία της αλιείας.
Το Σάββατο ο Ισλανδός πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες εφόσον είναι επί της σωστής βάσης. Ο Χάαρντε ήταν σκληρός επικριτής της ένταξης στην ΕΕ, ωστόσο η στάση του σταδιακά αναστράφηκε έπειτα από το οικονομικό χάος του Οκτωβρίου.
Ο Γκέιρ Χάαρντε έχει ήδη αναγγείλει ότι το συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος της Ανεξαρτησίας θα πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό του τον Ιανούαριο και όχι τον Οκτώβριο του 2009, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της υποβολής αίτησης ένταξης στην ΕΕ, μεταδίδει το Reuters.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: