Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ: Πωλήσεις - ρεκόρ για τα χάπια ιωδίου

Οι εκκλήσεις των ειδικών και των αρχών προς τους Αμερικανούς και τους Καναδούς να μην πανικοβάλλονται για τυχόν έκθεσή τους στη ραδιενέργεια από την Ιαπωνία, φαίνεται πως έπεσαν στο κενό.
Σε Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον και άλλες πολιτείες στα δυτικά, οι υγειονομικές υπηρεσίες κατακλύζονται από τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούν να μάθουν, εάν διατρέχουν κίνδυνο. Το ίδιο και τα γραφεία φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν χάπια ιωδίου, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς σε περίπτωση μόλυνσης με ραδιενέργεια.
«Δημιουργήσαμε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης και έχουμε απαντήσει σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα ανήσυχων πολιτών», λέει στη Washington Post ο Μάικλ Σιτσίλιο της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια. «Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί», λέει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού ομίλου Anbex, ’λαν Μόρις. «Δεχόμαστε κλήσεις από ανθρώπους που κλαίνε και μας κάνουν ερωτήσεις τύπου: "σας παρακαλούμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε; Μπορείτε να μας στείλετε κάτι;"».
Αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα αποθέματά τους σε χάπια ιωδιούχου καλίου εξαντλήθηκαν, ενώ και στη Βρετανία, όμιλος αναφέρει ότι έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα από κόσμο που ζητεί περισσότερες πληροφορίες. «Είναι απίστευτο. Έχω μιλήσει με τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Καλιφόρνια», λέει ο Μόρις. «Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι ο κόσμος δεν καταρρέει. Μα δεν καταρρέει.»
Στην ίδια πολιτεία, οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει κατά της λήψης τέτοιων χαπιών, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες. Πάντως, ιστοσελίδα που διαφημίζει ότι διαθέτει τέτοια χάπια, έγραψε ότι δέχεται μία παραγγελία κάθε 30 δευτερόλεπτα. «Τα τηλέφωνά μας είναι συνεχώς κατειλημμένα, οπότε σας παρακαλούμε να μην καλείτε». Πλέον, στην αρχική σελίδα αναφέρεται ότι τα χάπια, για τη χορήγηση των οποίων δεν απαιτείται συνταγή γιατρού, έχουν εξαντληθεί.
Η επικεφαλής του Τμήματος Μοριακής Παθολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, Τζέρι Τόμας, αποδίδει τη σύγχυση που έχει προκληθεί σε πληροφορίες που μεταδίδουν με ανεύθυνο τρόπο πολλά μέσα ενημέρωσης. «Αγοράζουν ιωδιούχο κάλιο για να προστατευτούν από τη ραδιενέργεια. Ποια ραδιενέργεια;», λέει μιλώντας στον Guardian. «Είναι απίστευτο πόσο μεγάλες διαστάσεις έχουν δώσει στο θέμα τα ΜΜΕ».
Η Τόμας υπογραμμίζει ότι η ραδιενέργεια που εκλύθηκε από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, δεν απειλεί τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς. Οι μόνοι που κινδυνεύουν να μολυνθούν, όπως λέει, είναι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1944982

Δεν υπάρχουν σχόλια: