Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Βρετανίδα θα αποκτήσει παιδί από το σπέρμα του νεκρού συζύγου της

Μια 42χρονη Βρετανίδα διεκδίκησε νομικά και κέρδισε το δικαίωμα να μείνει έγκυος χρησιμοποιώντας το σπέρμα του νεκρού πλέον συζύγου της, παρόλο που αυτός δεν είχε δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή του.
Στη Βρετανία, η χρήση σπέρματος χωρίς γραπτή συγκατάθεση του δότη απαγορεύεται. Σε αυτή την περίπτωση όμως οι βρετανικές δικαστικές Αρχές έδωσαν άδεια να εξαχθεί το σπέρμα στις ΗΠΑ, όπου η γυναίκα θα προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η άδεια δόθηκε με το σκεπτικό ότι το ζευγάρι είχε συμβουλευτεί γυναικολόγο για θέματα γονιμότητας μια εβδομάδα πριν από το θάνατο του συζύγου. Η γυναίκα, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη, εξέφρασε μέσω του δικηγόρου της την «απόλυτη ικανοποίηση της» για την απόφαση, γράφουν τη Δευτέρα οι Times του Λονδίνου.
Ο σύζυγος της Βρετανίδας, τότε 30 ετών, πέθανε ξαφνικά στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ρουτίνας το 2007. Οι γιατροί αφαίρεσαν σπέρμα από τους όρχεις του λίγες ώρες μετά το θάνατό του.
Η υπόθεση ανάγκασε την αρμόδια βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας να αναθεωρήσει τις μέχρι τώρα οδηγίες της. Πλέον επιτρέπει στους άνδρες που δίνουν σπέρμα για εξωσωματική γονιμοποίηση να δηλώνουν εγγράφως εάν συμφωνούν να αποκτήσουν παιδί μετά το θάνατό τους.
Το θέμα συζητήθηκε και στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Η τελευταία υπόθεση θυμίζει ένα ανάλογο περιστατικό πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν μια άλλη γυναίκα στη Βρετανία είχε κερδίσει το νομικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το σπέρμα του άνδρα της που βρισκόταν σε κώμα. Έμεινε έγκυος με εξωσωματική κλινική του Βελγίου και απέκτησε δύο παιδιά. Πάντως η χρήση σπέρματος χωρίς τη συγκατάθεση του δότη θα παραμείνει παράνομη στη Βρετανία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: