Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

«Σωσίβιο» για τη Βενετία από την Coca-Cola

Το δημοφιλές αμερικανικό αναψυκτικό γίνεται αιτία «πολεμικής» και λεκτικών συγκρούσεων σε ολόκληρη την Ιταλία. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «La Stampa», ο δήμαρχος της Βενετίας, φιλόσοφος Μάσσιμο Κατσιάρι, αποφάσισε να εντάξει την «Coca-Cola» στους σημαντικότερους χορηγούς των έργων συντήρησης της μοναδικής αυτής πόλης. Ειδικότερα, πρόκειται να τοποθετηθούν 38 αυτόματα μηχανήματα για την πώληση αναψυκτικών, δίπλα σε ισάριθμες στάσεις των πλοιαρίων, που λειτουργούν, ως δημόσια συγκοινωνία.

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα, κατά τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, θα είναι μονόχρωμα και δεν θα φέρουν σε κανένα σημείο το λογότυπο της φίρμας. «Δεν πρόκειται να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της πόλης», υπογραμμίζει στο δελτίο του ο επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του δημάρχου, Μαουρίτσιο Καλλιγκάρο, απαντώντας στις σχετικές ανησυχίες μερίδας του Τύπου.

Η συμφωνία, προβλέπει σημαντικά κέρδη για τα βενετσιάνικα δημοτικά ταμεία, δηλαδή συνολικά, δυο εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά και ποσοστά από την πώληση του προϊόντος.

Στην ανησυχία, ωστόσο, ορισμένων σχολιαστών ότι ο ιστορικός χαρακτήρας της πόλης δεν συνδυάζεται εύκολα με τον αμερικανικό εμπορικό οίκο, που επέλεξε ο Κατσιάρι, προστίθενται και οι διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών.

«Τα αυτόματα μηχανήματα θα αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα για τις εισπράξεις μας, οι οποίες το 2008 σημείωσαν ήδη κάμψη της τάξης του 30%», λένε οι εκπρόσωποι του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

Ο κεντροαριστερός δήμαρχος, όμως, είναι αδιαπραγμάτευτος: «Όποιος διαμαρτύρεται, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων, μπορεί, αν θέλει, να βάλει το χέρι στην τσέπη και να διαθέσει τα δυο εκατομμύρια ευρώ, που θα καταβάλλει η Coca-Cola».

Πάντως, η συγκεκριμένη συνεργασία δεν έχει ακόμη επικυρωθεί οριστικά από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η «πρώιμη» δημοσιοποίησή της ενδέχεται τελικά να οδηγήσει στην αναβολή της τελικής υπογραφής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια:

patsiouri είπε...

Χμ...δε μπορώ ν'αποφασίσω με ποιόν είμαι...

geokalp είπε...

καλημέρα!

συμφωνώ...