Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας μετά από... κυνήγι με δικαστή

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας μετά το θόρυβο που προκάλεσε ένα ταξίδι του για κυνήγι με τον επιφανή δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος αυτή την περίοδο ερευνά κατηγορίες εις βάρος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος για διαφθορά.
Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Μαριάνο Φερνάντεθ Μπερμέχο κατηγορήθηκε από τη συντηρητική αντιπολίτευση για ανάμειξη στην έρευνα που διεξάγει ο δικαστής Γκαρθόν από κοινού με άλλους έξι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν «άκαιρο» το ταξίδι για κυνήγι στην Ανδαλουσία μεσούσης της δικαστικής έρευνας, υποβάλλοντας την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας. Την Παρασκευή ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν διακομίστηκε στο νοσοκομείο με κρίση άγχους, αναφέρει το BBC.
Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν είναι επιφανής φυσιογνωμία του δικαστικού σώματος της Ισπανίας. Έγινε ευρύτερα γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του '90 όταν ηγήθηκε του δικαστικού αγώνα για την έκδοση του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ από το Λονδίνο στην Ισπανία.
Η παραίτηση Μπερμέχο ήλθε και στον απόηχο της απεργίας των δικαστών στην Ισπανία στην περασμένη εβδομάδα, η οποία ήταν η πρώτη του κλάδου τους.
Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι είχε κατ' επανάληψη ζητήσει από τον υπουργό να παραιτηθεί κατά την διάρκεια της εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή στην Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: