Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Σύγκρουση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στον Ατλαντικό Ωκεανό

Δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ένα βρετανικό και ένα γαλλικό, συγκρούσθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στον Ατλαντικό Ωκεανό, αναφέρουν δημοσιεύματα πολλών βρετανικών εφημερίδων τη Δευτέρα.
Το βρετανικό υποβρύχιο HMS Vanguard και το γαλλικό Triomphant υπέστησαν ζημιές κατά τη σύγκρουση, αλλά όχι στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Sun, Times και Daily Telegraph.
Τα υποβρύχια, τα οποία μετέφεραν συνολικά περίπου 250 ναύτες, είχαν καταδυθεί και βρίσκονταν σε διαφορετικές αποστολές όταν συγκρούσθηκαν στις 3 ή στις 4 Φεβρουαρίου.
Το Triomphant προσκέκρουσε σε «βυθισμένο αντικείμενο», αλλά κατάφερε να επιστρέψει με ίδια μέσα στη βάση του Ιλ Λονγκ(Φινιστέρ), ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, τονίζοντας ότι το επεισόδιο δεν προκάλεσε τραυματισμούς στο πλήρωμα ούτε έθεσε σε οποιαδήποτε στιγμή σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια.
Στο Λονδίνο, το υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις υποβρύχιες επιχειρήσεις, ωστόσο εκπρόσωπός του τόνισε ότι είναι σε θέση «να επιβεβαιώσει ότι η βρετανική αποτρεπτική ικανότητα σε καμία στιγμή δεν επλήγη και ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η πυρηνική ασφάλεια».
Έρευνες διεξάγονται για το συμβάν και από τις δυο πλευρές.
Το βρετανικό υποβρύχιο ρυμουλκήθηκε ως το Φασλέιν της Σκωτίας για αποκατάσταση των ζημιών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: