Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Βενεζουέλα: Απετράπη πραξικόπημα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι αρχές απέτρεψαν την εκδήλωση πραξικοπήματος από άνδρες του στρατού που βρίσκονταν σε επαφή με «φυγόδικο» στρατιωτικό, ο οποίος «βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.
«Συλλάβαμε ορισμένους στρατιωτικούς εν ενεργεία που βρίσκονταν σε επαφή με ένα στρατιωτικό που έχει διαφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες... κι αντάλλασσαν μηνύματα για τη λεγόμενη Επιχείρηση Ανεξαρτησία», είπε ο Τσάβες σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
«Προσπαθούν να εισδύσουν στο Μιραφλόρες (το προεδρικό μέγαρο), στέλνουν μηνύματα σε μονάδες του στρατού που βρίσκονται σε ορισμένες πολιτείες που ελέγχει η αντιπολίτευση», συνέχισε ο Τσάβες, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι συνελήφθησαν.
Πρόσθεσε ότι ορισμένοι αξιωματικοί του στρατού που έλαβαν μηνύματα από τους συνωμότες και δεν ανέφεραν το γεγονός στους ανωτέρους τους ανακρίθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση.
«Κατασχέσαμε επίσης όπλα: εκτοξευτές ρουκετών και εκρηκτικά C4», είπε ο Τσάβες, κάνοντας λόγο για επιδρομές των αρχών στη Βαλένσια, 100 χλμ. νοτιοανατολικά του Καράκας, και άλλες περιοχές στο δυτικό τμήμα της Βενεζουέλας.
«Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο» από την κυβέρνηση, διαβεβαίωσε. «Η χώρα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της. Έχει μια κυβέρνηση που είναι σε εγρήγορση, είναι καλός φρουρός, κι είναι ικανή να σταματήσει αυτό το έγκλημα».
Αυτοί που επιδιώκουν «ξεσηκωμό του στρατού» οφείλουν να σταματήσουν, είπε, διότι η αντίδραση της κυβέρνησής του θα είναι «πολύ σθεναρή». «Θα το μετανιώσουν», προειδοποίησε.
Οι δηλώσεις Τσάβες περί απόπειρας πραξικοπήματος σημειώνονται μερικές ημέρες πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής για την Συνταγματική μεταρρύθμιση που ο Τσάβες επιδίωξε από το 2007. Ανάμεσα στις διατάξεις του νέου Συντάγματος είναι η κατάργηση του χρονικού ορίου που ο πρόεδρος μπορεί να υπηρετεί.
Ο Τσάβες έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ότι προσπαθούν να τον ανατρέψουν: το Σεπτέμβριο, είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι είχε υποστηρίξει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων εν ενεργεία και εν αποστρατεία.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/12/1628616.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: