Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Περισσότερα χρήματα για το Διάστημα στον προϋπολογισμό Ομπάμα

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Ομπάμα για το οικονομικό έτος 2010 δίνει περισσότερα χρήματα στη NASA και στην έρευνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της NASA προβλέπεται να φτάσει τα 18,7 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά 2,4 δισ. σε σχέση με το 2008 αν ληφθούν υπόψη και τα χρήματα από το πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στηρίζει τα σχέδια του προκατόχου του Τζορτζ Μπους για επιστροφή στη Σελήνη τη δεκαετία του 2020 και παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων το 2010.

Η οικονομική ενίσχυση φαίνεται ότι θα επιτρέψει στη NASA να βρει εναλλακτικές λύσεις και για την παρακολούθηση των αερίων του θερμοκηπίου, έπειτα από την αποτυχημένη εκτόξευση την περασμένη εβδομάδα ενός δορυφόρου που θα μετρούσε την παγκόσμια κατανομή διοξειδίου του άνθρακα.

«Η NASA θα αναπτύξει νέους διαστημικούς ερευνητικούς αισθητήρες προκειμένου να υλοποιήσει το στόχο της για ανάπτυξη ενός συστήματος έρευνας και παρακολούθησης του παγκόσμιου κλίματος» αναφέρει το έγγραφο του προϋπολογισμού.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Ομπάμα είναι «οικονομικά υπεύθυνος» σχολίασε ο διοικητής της NASA Κρίστοφερ Σκολίς.

Ο προϋπολογισμός προσφέρει επίσης 1,3 δισ. στην αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για νέους μετεωρολογικούς δορυφόρους.

* Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η NASA ανακοίνωσε ότι η επόμενη αποστολή διαστημικού λεωφορείου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προγραμματίζεται για τις 12 Μαρτίου. Οκτώ αποστολές απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση του τροχιακού συγκροτήματος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: