Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Ο ταχυδρόμος που θέλει να «τελειώσει» τον καπιταλισμό

Ενας 34χρονος τροτσκιστής μεταλλάσσει το κόμμα του
O Ολιβιέ Μπεζανσενό , ο πολιτικός της Αριστεράς που έχει γίνει ίνδαλμα, διαθέτει άριστα διαπιστευτήρια εργατικής τάξης ως ταχυδρόμος.
Κλασική φυσιογνωμία εργαζόμενου νέου, συμπαθέστατος στην εμφάνιση, ο νεαρός ταχυδρόμος έχει βάλει σκοπό της ζωής του την κατάλυση των θεσμών του γαλλικού κράτους.
Λόγω του καλόβολου παρουσιαστικού του κατάφερε να αναδειχθεί ως η πλέον δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα στη Γαλλία μετά τον Νικολά Σαρκοζί.
Ετσι αυτές τις ημέρες ο 34χρονος τροτσκιστής ταχυδρόμος με το παιδικό πρόσωπο, που έγινε ίνδαλμα της νεολαίας, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται αντιφατικό: ένα κόμμα της άκρας Αριστεράς με πλατιά λαϊκή βάση.
Η Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση (LCR) πέθανε, ζήτω το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡΑ).
Το νέο κόμμα, που επαγγέλλεται ένα μη καπιταλιστικό κράτος, είναι έτοιμο για το ιδρυτικό του συνέδριο που αρχίζει αύριο στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έχει αναστατώσει την εργατική τάξη, η οποία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς τα αλληλοσπαρασσόμενα παραδοσιακά κόμματα, οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για το ξεκίνημα ενός νέου ριζοσπαστικού κινήματος της Αριστεράς στη Γαλλία.
Το παλαιό κόμμα του κ. Μπεζανσενό απευθυνόταν κυρίως σε μεσηλίκους εργαζομένους.
Στο καινούργιο κόμμα που θα προκύψει μέσα στο Σαββατοκύριακο θα στρατευθούν μεν κάποιοι γνωστοί συνδικαλιστές, αλλά η πλειονότητα θα ανήκει στη «χαμένη» γενιά της νεολαίας της Γαλλίας που απορρίπτει τα μεσοαστικά ιδανικά- οικολόγοι, φεμινίστριες, αρνητές της παγκοσμιοποίησης και άνθρωποι που υπερασπίζονται με σθένος τους λαθρομετανάστες και καταγγέλλουν μετά βδελυγμίας τη διαφήμιση.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=253764

Δεν υπάρχουν σχόλια: