Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Διστακτικός ο Ομπάμα για σύσταση «επιτροπής αλήθειας»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα υποδέχτηκε με σκεπτικισμό την ιδέα για τη σύσταση μιας "επιτροπής αλήθειας" στόχος της οποίας θα είναι να διερευνήσει τις παραβιάσεις της νομοθεσίας που διαπράχθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.
Μιλώντας στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ορκωμοσία του ο Ομπάμα είπε ότι δεν έχει δει την πρόταση που υπέβαλε την Δευτέρα ο γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι ο οποίος ζητά τη σύσταση μιας επιτροπής βασισμένης στο πρότυπο των επιτροπών της Νότιας Αφρικής μετά τη λήξη του απαρτχάιντ.
"Ο γενικός προσανατολισμός μου είναι να πούμε (...) ας γυρίσουμε τη σελίδα.
Όμως πιστεύω επίσης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου", είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος σε μια πιθανή δικαστική διαδικασία εφόσον αποκαλυφθεί ότι διαπράχθησαν αδικήματα.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι, πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας, είπε ότι η επιτροπή που προτείνει ο ίδιος θα μπορούσε να εξετάσει θέματα όπως αυτά των βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ή τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Όπως είπε, η πρότασή του αποτελεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ εκείνων που επιθυμούν την προσαγωγή των υπευθύνων σε δίκη και αυτών που θέλουν να κλείσει το θέμα. "Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν μια διαδικασία συμφιλίωσης και αλήθειας. Οι άνθρωποι θα κληθούν να παρουσιάσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, όχι για να οδηγηθούμε σε δίκες αλλά για να καταγράψουμε τα γεγονότα", είπε χαρακτηριστικά.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/10/1627479.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: