Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Θέμα εγκεφάλου η αντίληψη της ομορφιάς

Οι άντρες επεξεργάζονται την ομορφιά χρησιμοποιώντας το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν και τα δύο, σύμφωνα με αναφορές ερευνητών στην ηλεκτρονική έκδοση της Proceedings of the National Academy of Science. Επιπλέον, την ερμηνεύουν εντελώς διαφορετικά.

Το συμπέρασμα αυτό μάλιστα προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους επιστήμονες. «Γνωρίζουμε τις διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των δύο φύλων σε θέματα μαθησιακής φύσης» εξηγεί ο ερευνητής Καμίλιο Σέλα-Κόντε του πανεπιστημίου της Μαγιόρκα στην Ισπανία. «Γιατί όμως να υπάρχουν τέτοιες διαφοροποιήσεις και στον τρόπο που εκτιμάται η ομορφιά;»

Η απάντηση φαίνεται να έχει να κάνει με το ότι οι γυναίκες εστιάζουν σε διαφορετικές πτυχές, με τους άντρες να προσέχουν περισσότερο τη θέση ενός αντικειμένου στο χώρο, αναφέρει ο Σέλα-Κόντε. Τόνισε ωστόσο ότι αυτό δεν εξηγεί τον τρόπο που εξελίχθηκε η δυνατότητα του ανθρώπου να εκτιμά την ομορφιά.

Οι ερευνητές εξέτασαν δέκα άντρες και δέκα γυναίκες, στους οποίους έδειξαν πίνακες και φωτοφραφίες τοπίων, ζητώντας του να τους αξιολογήσουν ως «όμορφες» ή «μη όμορφες», ενώ την ίδια ώρα παρατήρησαν εικόνες των μαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται από ηλεκτρικά ρεύματα στους εγκεφάλους των ανδρών και των γυναικών.

Για τα πρώτα 300 milliseconds δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στα δύο φύλα, ενώ για τα επόμενα 400 milliseconds υπήρξε έντονη δραστηριότητα στις περιπτώσεις που ένας πίνακας θεωρείτο όμορφος. Και στα δύο φύλα, η πιο ενεργή περιοχή ήταν ο βρεγματικός λοβός, που έχει να κάνει με την οπτική αντίληψη, τον προσδιορισμό στο χώρο και την επεξεργασία πληροφοριών. Η διαφορά ήταν ότι στους άντρες η διεργασία εστιάστηκε στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ στις γυναίκες συμμετείχαν και τα δύο ημισφαίρια.

Αν και υπάρχουν εμφανείς διαφορές σχετικά με την αντίληψη της ομορφιάς μεταξύ των ανθρώπων, ο Σέλα - Κόντε ανέφερε ότι δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. «Εϊναι αξιοσημείωτο, ότι παρά το ότι χρησιμοποιούν διαφορετικά νευρωνικά δίκτυα, το τελικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο σε άντρες και γυναίκες», ανέφερε ο ίδιος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press








Δεν υπάρχουν σχόλια: