Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΗΠΑ: Ενεκρίθη ο διορισμός της Ιλδα Σόλις στο υπουργείο Εργασίας

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες Τρίτη την επιλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να διορίσει την Ίλδα Σολίς στο θώκο της υπουργού Εργασίας.

Ο διορισμός της Σολίς, πρώην μέλος του Κογκρέσου στην Καλιφόρνια -υπήρξε η πρώτη Ισπανόφωνη που εξελέγη στη Γερουσία της πολιτείας αυτής το 1994 - εγκρίθηκε με 80 ψήφους υπέρ έναντι 17 κατά. Η Σολίς έγινε, έτσι, η πρώτη Ισπανόφωνη που καταλαμβάνει το θώκο στην Ιστορία των ΗΠΑ και το δεύτερο Ισπανόφωνο μέλος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Η νέα υπουργός Εργασίας - η οποία κατάγεται από τη Νικαράγουα και το Μεξικό - θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση, καθώς η ανεργία σημειώνει ρεκόρ αύξησης και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Πάνω από 3,6 εκατ. εργαζόμενοι έχουν απολυθεί αφότου η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εισήλθε σε ύφεση τον Δεκέμβριο του 2007. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας τον τελευταίο μισό αιώνα. Το ποσοστό των ανέργων βρισκόταν στο 7,6% τον Ιανουάριο.

Η Σολίς, 51 ετών, έχει σταθερούς, στενούς δεσμούς με τα εργατικά συνδικάτα - ο πατέρας της είχε υπάρξει μέλος των Teamsters -, και η ανάδειξή της στη θέση χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο της ένωσης AFL-CIO Τζων Σουήνυ, ο οποίος έκανε λόγο για «τεράστια νίκη» του συνδικαλιστικού κινήματος. «Επιτέλους, οι Αμερικανοί αποκτούν μια υπουργό Εργασίας η οποία εκπροσωπεί τους εργαζομένους, όχι τους διευθύνοντες συμβούλους», δήλωσε.

Ο διορισμός της Σολίς έγινε αντίθετα δεκτός με έντονο σκεπτικισμό από την επιχειρηματική κοινότητα, ενώ εμποδίστηκε για εβδομάδες από τους Ρεπουμπλικανούς λόγω των σχέσεών της με τα συνδικάτα. Συντηρητικοί αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι αποτελεί «πιόνι» των συνδικαλιστών.

Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι διορίστηκε υπουργός Εργασίας μια προσωπικότητα που μετείχε ενεργά στις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος σε όλη της την καριέρα, την πολιτική που θα ασκήσει θα καθορίσει ο πρόεδρος.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/25/1633944.htm

1 σχόλιο:

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης είπε...

Μας λες ψέμα για ηλικία πάππου, αρρώστια γιαγιάς, αντάρτες συμπεθέρους που σκότωσαν πάππου. Μας έδιωξες Ιάκωβο και επίβαλλες Ομπαμα. Μας λες ψεμα για την αίτια του κρυολόγημα. Μας λες ψεμα για τα λογια του Χριστού και του Περικλή. Έπρεπε να σε σφαλιαρωνα οταν θρηνουσες κόκκινο τράγο που μας αραπωσες. Μας λες ψεμα για τη ενοχεια Βενιζέλου στη Σμύρνη. Μας λεσ ψεμα για χαρεμι δασκαλιτσες του επιθεωρητή. Μας λες ψεμα για τη χορωδία και στασίδι. Θα φας τώρα στάχτη απο ρουθούνι τη ψευτιά Ιππως Τρωης που μας λες τύπους και κομπλεκτικους που δεν ανεχόμαστε τη κατεργαριά σου. Πως τολμάς και τιμας αντι να τιμωρας τους ανταρτες του πολυτεχνίου; εμεις οι ανταρτοπληγτοι του εξωτερικού θα δυσφημίζουμε την πουτάνα του Αρμαγεδδώνα ψευδελλαδα σας να ξερη δυσης. οποίος έβαλε Φλωράκη στη Βουλή την Ελλάδα θα θρηνη. οποίος ακούη Φαραντούρη, θα φάη τσεκούρι. διαλοτσυπριοτες έκρυψαν ανταρτες και για αυτο αξίζαν μάτωμα. Θρομβοβράκι: Θα τους γκρεμίσουμε τους έλληνες, σίγουρα ναί, με το τσεκουρί και με τον κασμά, θα τους φάμε, θα τους φάμε! ήμαστε ανταρτοπληγτοι πρόσφυγες όχι απόδημοι! όπως φύγαμε, μεχμεκωμουνες, να φυγουν.