Το 2009 μπήκε με άσχημους οιωνούς για τη Γερμανία. Η Ακροδεξιά ξανασηκώνει κεφάλι- με πιο οργανωμένη και επιθετική μορφή. «Οι νεοναζιστές επιτίθενται όλο και περισσότερο κατά αστυνομικών.Αυτό αποτελεί νέα στρατηγική» πιστεύει ο πρόεδρος του συνδικάτου αστυνομίας Κόνραντ Φράιμπεργκ. Η μπάλα παίρνει και τους πολιτικούς. Στο Βαρίν, πόλη στο κρατίδιο ΜέκλεμπουργκΦορπόμερν, ο δήμαρχος Χανς-Πέτερ Γκόσελ έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία, επειδή δέχεται απειλές για τη ζωή του από τους σκίνχεντς. «Η φαιά βία μετατρέπεται σε τρομοκρατία» έγραψε εφημερίδα. Η Ακροδεξιά έχει εξελιχθεί «σε άμεση απειλή για το κράτος και το οικονομικό του σύστημα» πρόσθεσε εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας του Συντάγματος. Με πιο απειλητικούς τους αυτοαποκαλούμενους «Αυτόνομους Εθνικιστές». Σε έκθεση της επιτροπής αναλύονται περιγραφικά οι μηχανισμοί του τρόμου: οι νεαροί σκίνχεντς κατ΄ αρχάς συγκεντρώνονται σε συναυλίες ακροδεξιών συγκροτημάτων. Εκεί, υπό την επενέργεια ρατσιστικών συνθημάτων και αλκοόλ, «αναπτύσσουν επιθετικότητα που εκτονώνεται με αυθόρμητες πράξεις βίας». Αυτό δεν αποκλείει βέβαια την καλή προετοιμασία τους. Τις παραμονές συναυλίας, π.χ., πολλές ομάδες νεοναζιστών δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους τα ονόματα «καταζητουμένων» όπως δημοσιογράφων, πολιτικών, αριστερών ακτιβιστών, αστυνομικών. Μετά το πέρας της συναυλίας παρουσιάζουν με καμάρι φωτογραφίες από τις ζημιές που υπέστησαν τα θύματά τους.
Α λλά και πολιτικά η βία αποκτά νέα διάσταση. «Η Γερμανία γίνεται το πειραματικό εργαστήρι της νέας ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς» γράφει ο δημοσιολόγος Χέρμπερτ Πραντλ.
Το νέο μαζικό κίνημα «συνδέει τις προλεταριοποιημένες εθνικοεπαναστατικές ομάδες των βάναυσων σκίνχεντς από την Ανατολική Ευρώπη με τις υπερσυντηρητικές της Μέσης και της Δυτικής Ευρώπης» προσθέτει. Και ο συνδετικός κρίκος για αυτό είναι το ΝΡD (Εθνικό Κόμμα Γερμανίας) που καλύπτει πλέον όλο το ακροδεξιό φάσμα « από το αντιαστικό επαναστατικό έως το αστικό λαϊκιστικό». Το αποτέλεσμα είναι ένα νεοναζιστικό «λαϊκό μέτωπο» που δεν υπόσχεται τίποτε καλό για την Ευρώπη.
Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, κάθε πέμπτος Γερμανός είναι ξενόφοβος. «Η ακροδεξιά στάση δεν αποτελεί πια περιθωριακό φαινόμενο, βρίσκεται στο κέντρο της κοινωνίας» εξηγεί ο κοινωνιολόγος Ελμαρ Μπρέλερ. Ο συνήθης τύπος του ακροδεξιού δεν είναι πια ο σκίνχεντ αλλά ο «πολίτης με γραβάτα» που είναι και ο πιο επικίνδυνος, επειδή παραμένει αθέατος. Και ο οποίος, υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης, τείνει να είναι πιο επιρρεπής στο να εγκαταλείψει τα μεγάλα κόμματα, για να ψηφίσει τους νεοναζιστές.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=257211
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου