Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Πρωήν σοβιετικές δημοκρατίες αποφάσισαν να σχηματίσουν κοινές στρατιωτικές δυνάμεις

Επτά χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), κατέληξαν την Τετάρτη στη Μόσχα σε συμφωνία για τη συγκρότηση «συλλογικών ενόπλων δυνάμεων ταχείας αντίδρασης» οι οποίες θα εδρεύουν στη Ρωσία, με σκοπό να απαντούν σε ενδεχόμενες εξωτερικές απειλές.
Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στη διάρκεια της συνάντησης κορυφής που πραγματοποίησαν οι ηγέτες των επτά χωρών (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν).
Τη συμφωνία υπέγραψαν όλα τα κράτη-μέλη, αν και το Ουζμπεκιστάν εξέφρασε «ειδική άποψη», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρμενίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ουζμπεκιστάν αποφάσισε να μη συμμετάσχει σε μόνιμη βάση, αλλά θα διαθέτει δυνάμεις σε ειδικές περιπτώσεις.
«Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίο να συγκροτήσουμε ενιαίες δυνάμεις», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εκτιμώντας ότι αυτές οι στρατιωτικές μονάδες θα επιτρέψουν «μία επιχειρησιακή αντίδραση σε απειλές», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Από την πλευρά του ο Σεργκέι Πριχόντκο, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, δήλωσε σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων ότι αυτές οι συλλογικές στρατιωτικές δυνάμεις «θα έχουν κοινή διοίκηση και θα εδρεύουν μόνιμα σε ρωσικό έδαφος».Η σύνθεση αυτών των κοινών μονάδων και οι λεπτομέρειες του τρόπου διοίκησης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί προς το παρόν.Σύμφωνα με τον Σεργκέι Πριχόντκο, η Ρωσία σκοπεύει να περιλάβει στις δυνάμεις αυτές και δύο μονάδες αλεξιπτωτιστών, οι οποίες θα εδρεύουν στις περιοχές Ιβάνοβο και Ουλιάνοβσκ στο Βόλγα.
*Σε μία άλλη εξέλιξη, ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν «πτήση ρουτίνας» πάνω από τη Νορβηγική Θάλασσα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ρωσικής αεροπορίας που επικαλείται το Ria Novosti.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: