Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

«Ψυχεδελικό» ψάρι αναγνωρίζεται ως νέο είδος

Το στόμα και το ένα μάτι του βατραχόψαρου μόλις που διακρίνονται σε αυτό το σπάνιο πορτραίτο

Ένα παρδαλό ψάρι της Ινδονησίας που αναπηδά στο βυθό σαν λαστιχένιο μπαλάκι αναγνωρίστηκε από ιχθυολόγους ως νέο είδος και ονομάστηκε Histiophryne psychedelica, δηλαδή «ψυχεδελικός ιστιοφρύνος».

Την επιστημονική ονομασία του είδους επινόησε ο Δρ Τεντ Πιτς του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ο οποίος ενημερώθηκε για την ύπαρξη του ψαριού από δύτες που το εντόπισαν στα ρηχά έξω από το νησί Αμπον.

Ο ψυχεδελικός ιστιοφρύνος ανήκει στην οικογένεια των βατραχόψαρων (Antennariidae), τα οποία φέρουν πλευρικά πτερύγια που μοιάζουν με πόδια ώστε να διευκολύνουν την κίνηση στο βυθό.

Όμως το νέο είδος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες άγνωστες στα υπόλοιπα είδη βατραχόψαρων: Κάθε φορά που αγγίζει το βυθό, το ψάρι αναπηδά τεντώνοντας τα πτερύγιά του και εκτοξεύοντας νερό από μικρά ανοίγματα κοντά στα βράγχια. Δεδομένου ότι η ουρά του δεν είναι ίσια, αλλά προεξέχει προς τη μία πλευρά, το ψάρι ανεβοκατεβαίνει στο νερό με έναν παράξενο, χαοτικό τρόπο.

Όσον αφορά τις «ψυχεδελικές» γαλάζιες και καφετί λωρίδες του ψαριού, οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρόκειται για καμουφλάζ που μιμείται τα κοράλλια.

Οι γενετικές αναλύσεις που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για νέο είδος δημοσιεύονται στο Copeia, την επιθεώρηση του Αμερικανικού Συλλόγου Ιχθυολόγων και Ερπετολόγων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: