Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Σύγκρουση δορυφόρων σε τροχιά

Ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας συγκρούστηκε με παροπλισμένο ρωσικό δορυφόρο, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.
Η σύγκρουση -η πρώτη μεταξύ δορυφόρων στο διάστημα- σημειώθηκε την Τρίτη, όταν οι δορυφόροι βρίσκονταν σε ύψος 780 χιλιομέτρων από τη Γη (πάνω από τη Σιβηρία). Όπως διευκρινίστηκε από τον αντισυνταγματάρχη Λες Κόντλικ, της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ο δορυφόρος Iridium Satellite LLC προσέκρουσε σε «μη επιχειρησιακό ρωσικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.
«Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που δύο δορυφόροι συγκρούονται καθώς βρίσκονται σε τροχιά», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Όπως μετέδωσε το Reuters, από τη σύγκρουση δημιουργήθηκαν πυκνά νέφη συντριμμιών που εισήλθαν στην ατμόσφαιρα της Γης με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των αστροναυτών στο διεθνή διαστημικό σταθμό.
Θα χρειαστούν εβδομάδες για την εκτίμηση του μεγέθους της σύγκρουσης, δήλωσε η NASA, σύμφωνα με την οποία ο διαστημικός σταθμός και οι τρεις αστροναύτες δεν αντιμετωπίζουν πλέον κίνδυνο, καθώς βρίσκονται σε απόσταση 270 μιλίων από το σημείο της σύγκρουσης.
Κίνδυνο δεν αντιμετωπίζει ούτε το διαστημικό λεωφορείο με τους επτά αστροναύτες που αναμένεται να εκτοξευτεί εντός του μήνα, διαβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι, ωστόσο, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις ερχόμενες ημέρες.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο συμβάν, με απειροελάχιστες πιθανότητες και ο δορυφόρος Iridium δεν έχει σχεδιαστεί για να ανταπεξέρχεται ανάλογων συμβάντων, δήλωσε η εταιρεία, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα λάβει τα δέοντα μέτρα προκειμένου να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο δορυφόρο με κάποιο διαστημικό δορυφόρο εντός τροχιάς.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/12/1628573.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: