Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Εμφυτεύματα στον εγκέφαλο τώρα και για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Έπειτα από τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της νόσου του Πάρκινσον, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μια παρόμοια συσκευή που ίσως βοηθά στην καταπολέμηση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια αγχώδης ψυχική νόσος στην οποία οι ασθενείς έχουν ενοχλητικές εμμονές που μπορεί για παράδειγμα να περιστρέφονται γύρω τον κίνδυνο ατυχημάτων ή μόλυνσης από μικρόβια. Σε μια μάταιη προσπάθεια να απαλλαγούν από αυτές τις ανησυχίες, οι ασθενείς ακολουθούν ένα δικό τους επαναλαμβανόμενο «τελετουργικό», όπως το συνεχές πλύσιμο των χεριών ή το συνεχές μέτρημα.
Η συσκευή Reclaim TBS της αμερικανικής εταιρείας Medtonic «ενδέχεται να προσφέρει κάποια ανακούφιση σε ασθενείς με σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που δεν έχουν βελτιωθεί με τη συμβατική θεραπεία» εξήγησε στο Reuters ο Ντάνιελ Σουλτζ, επικεφαλής του Κέντρου Συσκευών και Ραδιολογικής Υγείας της FDA.
«Παρόλα αυτά, το Reclaim δεν προσφέρει ίαση από τη διαταραχή. Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλουν ανά περίπτωση και τα άτομα στα οποία έχει εμφυτευθεί η συσκευή είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν κάποια ήπια έως μέτρια προβλήματα λειτουργικότητας και να χρειάζονται φάρμακα» διευκρίνισε.
Η απόφαση για έγκριση της συσκευής βασίστηκε σε προκαταρκτικές δοκιμές σε 26 ασθενείς, στους οποίους υπήρξε μέση μείωση 40% στα συμπτώματα ένα χρόνο μετά την επέμβαση.
Η συσκευή της Medtronic, που λειτουργεί με μπαταρία όπως οι βηματοδότες, εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα είτε κοντά στον αυχένα είτε στην κοιλιά. Ένα καλώδιο που ξεκινά από τη συσκευή καταλήγει σε ηλεκτρόδια τοποθετημένο βαθιά στον εγκέφαλο, όπου διεγείρουν και τα δύο ημισφαίρια.
Η ίδια συσκευή χρησιμοποιείται ήδη σε μικρό αριθμό ασθενών με Πάρκινσον και δυστονία, ενώ ένα παρόμοιο σύστημα έχει εγκριθεί για σοβαρά περιστατικά κατάθλιψης.
Το Reclaim εγκρίθηκε από την FDA στη βάση της πολιτικής ειδικών εξαιρέσεων για τις λεγόμενες «ανθρωπιστικές συσκευές», οι οποίες εξ΄ορισμού προορίζονται για παθήσεις που πλήττουν λιγότερους από 4.000 ασθενείς κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Για να εξασφαλίσουν έγκριση, οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν την ασφάλεια και τα πιθανά οφέλη των συσκευών τους.
Σύμφωνα με τη Medtonic, η νέα θεραπεία θα είναι διαθέσιμη στα αμερικανικά νοσοκομεία στα μέσα του 2009 με κόστος γύρω στα 60.000 δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλίων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αποφασίζουν κατά περίπτωση εάν θα καλύπτουν τα έξοδα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: