Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Σκάνδαλο στην Ιταλία με χρηματισμό ιθυνόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων

Οκτώ εντάλματα σύλληψης σε βάρος ιθυνόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων της Ιταλίας και στελεχών φαρμακευτικών εταιρειών εκδίδει η εισαγγελία του Τορίνο με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της υπεξαίρεσης για κρατική έγκριση σκευασμάτων δίχως να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες δοκιμές.
Η έρευνα ξεκίνησε προ τριετίας με πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Τορίνο Ραφαέλε Γκουαρινιέλο.Ουσιαστικά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της εισαγγελίας του Τορίνο, πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, λάμβαναν την έγκριση του κρατικού Οργανισμού, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι προβλεπόμενες δοκιμές. Φάρμακα, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προκύπτει από συγκεκριμένα περιστατικά, είχαν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Παράλληλα, ο αρμόδιος δικαστής για τις προκαταρκτικές έρευνες, στο πλαίσιο πάντα της ίδιας υπόθεσης, ζήτησε να παυθούν από τα καθήκοντά τους για τους επόμενους δυο μήνες ο Νέλο Μαρτίνι, διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, και η Κατερίνα Γκουαλάνο, στενή του συνεργάτιδα. «Η όλη εικόνα που προέκυψε από το σκάνδαλο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Κατά συνέπεια, χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή του» δήλωσε ο εισαγγελέας Γκουαρινιέλο. Ο κατάλογος με τα ονόματα των «ενοχοποιημένων φαρμάκων» δεν έχει ακόμη δοθεί στην δημοσιότητα, αλλά σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιταλικός Τύπος πρόκειται για δεκάδες σκευάσματα, ορισμένα ευρύτατης χρήσης.
Oι έρευνες διήρκεσαν τρία χρόνια, με την καθοριστική συμβολή του ειδικού σώματος των καραμπινιέρων (nas), το οποίο καταπολεμά τις απάτες στον τομέα των τροφίμων και των φαρμάκων. Χρησιμοποιήθηκαν και τακτικές παρακολούθησης με κρυφές κάμερες και κινητά τηλέφωνα, στις οποίες θα βασιστούν οι κατηγορίες της διαφθοράς και της δωροδοκίας.Οι εισαγγελείς, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έχουν στα χέρια τους εικόνες, στις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει ανώτερους υπαλλήλους φαρμακευτικών εταιριών να καταβάλλουν χρήματα σε σημαντικά στελέχη του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: