Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Ετοιμασίες για εγκαίνια στο Ιαπωνικό διαστημικό εργαστήριο

Το ιαπωνικό επιστημονικό εργαστήριο Kibo (Ελπίδα) που μεταφέρθηκε σε τροχιά από το διαστημικό λεωφορείο Discovery εγκαταστάθηκε στην τελική του θέση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα ανοίξει για τους αστροναύτες την Τετάρτη.
O Ιάπωνας αστροναύτης Ακιχίκο Χοσίντε είχε την τιμή να χειριστεί τον ρομποτικό βραχίονα με τον οποίο το Kibo, σε μέγεθος λεωφορείου, μεταφέρθηκε από το χώρο φόρτωσης του Discovery. «Συγχαρητήρια, έχουμε μια νέα Ελπίδα στον ISS» δήλωσε μετά τη την ολοκλήρωση του προσεκτικού χειρισμού.
Το Kibo, λίγο μεγαλύτερο από το αμερικανικό εργαστήριο Destiny και το ευρωπαϊκό Columbus, θα χρησιμοποιηθεί για πειράματα διαστημικής ιατρικής, βιολογίας, βιοτεχνολογίας, επιστήμης υλικών και τηλεπικοινωνιών.
Δύο Αμερικανοί αστροναύτες ανέλαβαν τις εξωτερικές εργασίες για τη σύνδεση του νέου δωματίου στον πρώτο από τους τρεις διαστημικούς περίπατους κατά την 9ήμερη παραμονή του διαστημικού λεωφορείου.
Την Τετάρτη θα ενεργοποιηθεί το σύστημα τεχνητής ατμόσφαιρας του Kibo και η θυρίδα εισόδου θα ανοίξει για τους αστροναύτες γύρω στις 23.00 ώρα Ελλάδας.
Για την ίδια ημέρα οι αστροναύτες προγραμματίζουν τη δεύτερη βασική επιχείρηση της αποστολής: Την επιδιόρθωση της μοναδικής τουαλέτας του τροχιακού συγκροτήματος, η οποία παραμένει χαλασμένη εδώ και δύο εβδομάδες, υποχρεώνοντας το πλήρωμα να ξεπλένει τη λεκάνη χειροκίνητα χρησιμοποιώντας περισσότερο νερό.
Οι μηχανικοί ελπίζουν ότι μια νέα αντλία για τα υγρά απόβλητα θα επαναφέρει το ρωσικό του σύστημα, αλλιώς οι αστροναύτες θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε ατομικές σακούλες ή στην τουαλέτα της κάψουλας διαφυγής Soyuz.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: