Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Σκληρή κριτική στον Μπιλ Γκέιτς από τον Πολ Aλεν

Μια διαφορετική εικόνα του προέδρου της Microsoft και επί σειρά ετών στενού συνεργάτη του σκιαγραφεί ο συνιδρυτής της εταιρείας, Πολ Αλεν, στο βιβλίο του με τίτλο «Ο άνθρωπος των ιδεών: τα απομνημονεύματα από τον συνιδρυτή της Microsoft». Στο βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο και αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν χθες, ο κ. Αλεν κάνει λόγο για έναν «αδίστακτο, καιροσκόπο, κλέφτη ιδεών και άφιλο» άνθρωπο, ο οποίος δεν του απέδωσε την αξία της συνεισφοράς του, ούτε ηθικά ούτε σε μετοχικό επίπεδο.
Σε ένα σημείο του βιβλίου, αναφέρει ότι είχε ακούσει μια συζήτηση μεταξύ του κ. Γκέιτς και του νυν διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Στιβ Μπάλμερ, στην οποία εξέφραζαν τα παράπονά τους για την έλλειψη παραγωγικότητάς του από τη στιγμή που διαγνώστηκε με καρκίνο, και συνωμοτούσαν εναντίον του προκειμένου να μειώσουν τη συμμετοχή του στην εταιρεία. «Βοήθησα στο ξεκίνημα της εταιρείας και ήμουν ακόμη ενεργό μέλος της διοίκησης, αν και σε περιορισμένη κλίμακα λόγω της ασθένειας, και διαπίστωνα ότι ο συνεργάτης μου και ο συνάδελφός μου σχεδίαζαν να με εξαπατήσουν», υπογραμμίζει σε απόσπασμα του βιβλίου του, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Vanity Fair.
AποκαλύψειςΤο αρχικό μετοχικό πλάνο της εταιρείας προέβλεπε συμμετοχή 36% του κ. Αλεν και 64% του κ. Γκέιτς, δεδομένου ότι ο δεύτερος είχε μεγαλύτερη συνεισφορά στην κωδικοποίηση του υπολογιστή Altair.
Ο κ. Αλεν αποκάλυψε ότι δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του κ. Μπάλμερ στη Microsoft, αλλά αργότερα συμφώνησε ότι θα μπορούσε να έχει ένα ποσοστό της τάξης του 5%. Ωστόσο, δεν άργησε να συνειδητοποιήσει ότι αντ’ αυτού o Μπιλ Γκέιτς έδωσε στον κ. Μπάλμερ ποσοστό 8,75%.
Ο συνιδρυτής της Microsoft τόνισε ότι λίγο πριν αποχωρήσει από τη εταιρεία, το 1983, ο κ. Γκέιτς προσπάθησε να εξαγοράσει το ποσοστό του με μια «ασήμαντη» προσφορά της τάξης των πέντε δολαρίων ανά μετοχή, ενώ εκείνος απαιτούσε τουλάχιστον το διπλάσιο ποσό. Εκτός αυτού, συμπληρώνει ότι ο κ. Γκέιτς παραπονέθηκε για το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε να κρατήσει τις μετοχές του σε περίπτωση που αποχωρούσε από την εταιρεία.
Από την πλευρά του, ο κ. Γκέιτς απάντησε στον συνιδρυτή της Microsoft μέσω email, τονίζοντας ότι, «παρόλο που οι αναμνήσεις μου για πολλά από τα συγκεκριμένα γεγονότα μπορεί να διαφέρουν από του Πολ, εκτιμώ τη φιλία μας, καθώς και τις σημαντικές συνεισφορές του στον κόσμο της τεχνολογίας και στη Microsoft».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_01/04/2011_437633

Δεν υπάρχουν σχόλια: