Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Σε άλλη φυλακή ο Αμερικανός στρατιώτης Μάνινγκ

Σε άλλη φυλακή θα μεταφερθεί ο νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, Μπράντλεϊ Μάνινγκ, οι συνθήκες κράτησης του οποίου έχουν προκαλέσει πολλές επικρίσεις, και ο οποίος φέρεται ότι διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το Πεντάγωνο
Ο 23χρονος Μάνινγκ, που κρατείται από τον Ιούλιο του 2010 στην στρατιωτική φυλακή του Κουάντικο (στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, κοντά στην Ουάσινγκτον), τώρα αναμένεται να μεταφερθεί σε άλλη στρατιωτική φυλακή στο Κάνσας.
"Σε αυτό το στάδιο της υπόθεσης, αποφασίσαμε ότι το νέο σωφρονιστικό κατάστημα του Φορτ Λίβενουορθ στο Κάνσας είναι πιο κατάλληλο για την προσωρινή κράτηση του στρατιώτη Μάνινγκ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο νομικός σύμβουλος του Πενταγώνου Τζε Τζόνσον. διευκρινίζοντας ότι η μεταφορά του θα είναι άμεση.
Οι συνθήκες κράτησης του πρώην αναλυτή των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν προκαλέσει τους τελευταίους μήνες έντονες επικρίσεις, καθώς είναι απομονωμένος και τον κακομεταχειρίζονται.
Ο Μάνινγκ, ο δικηγόρος του οποίου έχει κάνει μήνυση για τις συνθήκες κράτησής του, έχει δηλώσει ότι οι στρατιωτικές αρχές που ασχολούνται με την υπόθεσή του καταχρώνται τις εξουσίες τους χαρακτηρίζοντάς τον κρατούμενο υψηλού κινδύνου, εκτιμώντας ότι έχει αυξημένες πιθανότητες να αυτοκτονήσει και ζητώντας να κρατείται σε συνθήκες "μεγίστης ασφαλείας".
"Με τους υπάρχοντες περιορισμούς εκτός του ότι κοιμάμαι γυμνός τη νύχτα, με κρατούν και στην απομόνωση", έγραψε τον Μάρτιο ο στρατιώτης επισημαίνοντας ότι τη νύχτα πρέπει να δίνει στους δεσμοφύλακες όλα τα ρούχα του.
Επιπλέον δεν του επιτρέπεται να έχει στο κελί του τα προσωπικά του αντικείμενα, μπορεί να διαβάζει μόνο ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό κάθε φορά το οποίο είναι αναγκασμένος να επιστρέφει στο τέλος της ημέρας, ενώ του απαγορεύεται να ασκείται στο κελί του.
Σύμφωνα πάντως με τον Τζόνσον, η μεταφορά του δεν συνδέεται με αυτές τις επικρίσεις, καθώς η κράτησή του είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς.
Ο Μάνινγκ έπρεπε να βρίσκεται κοντά στην Ουάσινγκτον μέχρι να ολοκληρωθεί η ψυχολογική του αξιολόγηση και να εκτιμηθεί εάν είναι ικανός να δικαστεί, πρόσθεσε ο Τζόνσον, επισημαίνοντας ότι αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
Η φυλακή του Κουάντικο δεν έχει προβλεφθεί για μακροχρόνια κράτηση, αντίθετα αυτή του Φορτ Λίβενουορθ, στην οποία υπάρχουν γιατροί και ψυχολόγοι, είναι πιο κατάλληλη για να αναλαμβάνει κρατούμενους όπως ο Μάνινγκ, εξήγησε από τη μεριά του ο αντισυνταγματάρχης Ντον Χίλτον, διοικητής της φυλακής Φορτ Λίβενουορθ.
Στη νέα φυλακή ο Μάνινγκ θα μπορεί να δέχεται επισκέπτες "όπως στο Κουάντικο", επεσήμανε ο Τζόνσον. Πάντως στις αρχές του μήνα ο ειδικός επιθεωρητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Χουάν Μέντεθ, είχε εκφράσει την αγανάκτησή του επειδή δεν είχε πρόσβαση χωρίς επιτήρηση στον Αμερικανό στρατιώτη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1959513

Δεν υπάρχουν σχόλια: