Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Τη λήψη δέσμης μέτρων ικανών να τονώσουν την οικονομία, εξετάζει ο Τζ.Μπους

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε την Πέμπτη ότι σκέπτεται να προσφέρει στον αμερικανό πολίτη μία «δέσμη» οικονομικών μέτρων, ικανών να «τονώσουν» την αμερικανική οικονομία, τονίζοντας όμως ταυτοχρόνως ότι προς το παρόν δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του.Για το τι θα περιλαμβάνεται στον όρο «δέσμη τονωτικών μέτρων για την οικονομία», εξήγησε ο Μπους, «σκεπτόμαστε όλες τις υπάρχουσες επιλογές».
«Πιθανόν όμως να μην λάβω την οριστική μου απόφαση να υιοθετήσω μία από αυτές τις επιλογές, μέχρι να εκφωνήσω την ομιλία για 'την Κατάσταση της Ένωσης' (State of the Union)» επισήμανε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, που μιλούσε από τον Λευκό Οίκο αποκλειστικώς προς το πρακτορείο Reuters.Σημειώνεται ότι η ετήσια προεδρική ομιλία ενώπιον όλου του Κογκρέσου για την «Κατάσταση της Ένωσης» θα εκφωνηθεί την 28η Ιανουαρίου του 2008.
Ειδικώς αναφερόμενος στην τιμή των 100 δολαρίων για το άμεσης παράδοσης βαρέλι του αργού πετρελαίου, ο κ. Μπους επισήμανε οτι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν οτι αυτή η υψηλή τιμή, σε συνδυασμό με την κρίση στο στεγαστικά δάνεια μπορούν να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Ωστόσο, ο ίδιος απέδωσε την υψηλή τιμή στην αυξημένη ζήτηση πετρελαίου από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι κατά την δική του άποψη τέτοια τιμή δεν συνιστά την 'έκτακτη κατάσταση', που δικαιολογεί την προσφυγή στα 'στρατηγικά' πετρελαϊκά αποθέματα (αποθηκευμένα στο υπέδαφος της πολιτείας του Τέξας), με στόχο την λιανική κατανάλωση των πετρελαϊκών προϊόντων χωρίς περιορισμό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: