Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Νέος πονοκέφαλος για τη βρετανική κυβέρνηση με υπόθεση απώλειας προσωπικών δεδομένων

Σε δύσκολη θέση φέρνει τη βρετανική κυβέρνηση μία ακόμη περίπτωση απώλειας ή διαρροής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων πολιτών. Αυτή τη φορά εκλάπη υπολογιστής του υπουργείου Αμυνας με στοιχεία για 600.000 άτομα.
Όπως ανακοινώθηκε, την περασμένη εβδομάδα εκλάπη στο Μπίρμινγκχαμ ένας φορητός υπολογιστής που ανήκε σε αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού και περιείχε προσωπικές πληροφορίες που αφορούσαν περίπου 600.000 άτομα τα οποία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Το είδος των στοιχείων διαφέρει για κάθε άτομο: Από ένα απλό όνομα, έως πολλά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων οι αριθμοί διαβατηρίου, κοινωνικής ασφάλισης, άδειας οδήγησης, οικογενειακές πληροφορίες, διευθύνσεις γιατρών και ο αριθμός για την υπηρεσία δημόσιας υγείας.
Το υπουργείο υπογράμμισε ότι «χειρίζεται αυτή την απώλεια δεδομένων με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα», ενώ ταυτοχρόνως ειδοποιεί περίπου 3.500 άτομα των οποίων τα τραπεζικά δεδομένα αναγράφονταν στα απωλεσθέντα έγγραφα και ζήτησε από τις τράπεζες να είναι προσεκτικές για κάθε ύποπτη συναλλαγή στους λογαριασμούς αυτούς.
Σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, η βρετανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να παραδεχθεί διάφορες παρόμοιες αβλεψίες σε θέματα διαχείρισης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε στις 21 Νοεμβρίου ότι έχασε δύο σκληρούς δίσκους που περιείχαν αρχεία οικογενειακών επιδομάτων που αφορούσαν 25 εκατομμύρια άτομα.
Στις 11 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε η απώλεια από το ταχυδρομείο δύο CD που περιείχαν ονόματα και διευθύνσεις περίπου 6.000 αυτοκινητιστών.
Την ίδια ημέρα, η αστυνομία παραδέχθηκε ότι πληροφορίες που αφορούσαν κρατούμενους (ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, ποινικό μητρώο) είχαν σταλεί σε λάθος διεύθυνση.
Λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, η κυβέρνηση γνωστοποίησε πως ένας σκληρός δίσκος που περιείχε προσωπικές πληροφορίες άνω των τριών εκατομμυρίων υποψηφίων για το θεωρητικό μέρος της άδειας οδήγησης στη Βρετανία είχε χαθεί από έναν ιδιωτικό υπεργολάβο στις ΗΠΑ.
Στις 23 Δεκεμβρίου, τέλος, η Daily Mirror πως εννέα κέντρα υγείας είχαν χάσει τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: