Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Πιθανώς προς κατάργηση οι θερμάστρες εξωτερικού χώρου


Οι μεγάλες σόμπες που ζεσταίνουν εξωτερικούς χώρους σε καφετέριες και μπαρ δεν αποκλείται να καταργηθούν σταδιακά στην ΕΕ ως ρυπογόνονες, έπειτα από έκθεση που έκανε δεκτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη. Η ίδια έκθεση καλεί για περιορισμούς και στην «κατάσταση αναμονής» στις τηλεοράσεις.
Η πρόταση που υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει ότι οι θερμάστρες εξωτερικού χώρου εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου και ζητά να τεθεί χρονοδιάγραμμα για σταδιακή κατάργησή τους.
«Είναι σημαντικό τουλάχιστον να εξετάσουμε εάν πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά» δήλωσε στο BBC η Φιόνα Χολ, Βρετανίδα ευρωβουλευτής και συγγραφέας της έκθεσης.
Η Χολ επικαλέστηκε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί για έναν χρόνο εκπέμπει τρεις τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μια θερμάστρα εξωτερικού χώρου τέσσερις τόνους.
Οι επιστήμονες πάντως δεν φαίνεται να βρίσκονται σε συμφωνία για την επίπτωση των θερμαστρών στο περιβάλλον. Ειδικός που εργάζεται για λογαριασμό της Calor, εταιρείας διανομής υγραερίου, έκανε λόγο για «ελάχιστες» επιπτώσεις, ενώ άλλοι εκτίμησαν ότι οι εκπομπές από τις σόμπες είναι μικρότερες από των επίπεδων τηλεοράσεων πλάσματος.
Όσον αφορά τους τηλεοπτικούς δέκτες, η ίδια έκθεση ζητά να περιοριστεί στο ένα Watt η ισχύς της κατάστασης αναμονής, ή σε διαφορετική περίπτωση να καταργηθεί εντελώς.
Η έκθεση θα προωθηθεί τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο η επεξεργασία τους δεν αποκλείεται να καθυστερήσει. Όπως παραδέχτηκε η Φιόνα Χολ, προτεραιότητα έχει το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη εγκρίνει η Κομισιόν για την ενεργειακή αποδοτικότητα διαφόρων άλλων συσκευών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: