Την ανησυχία του ότι η επιχειρούμενη κατάρριψη του ελαττωματικού αμερικανικού δορυφόρου είναι ένα κεκαλυμμένη δοκιμή νέων συστημάτων εξέφρασε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Υπάρχει η εντύπωση ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το θέμα με τον δορυφόρο για να δοκιμάσουν την ικανότητα του εθνικού αντιπυραυλικού τους συστήματος να καταστρέψει δορυφόρους άλλων χωρών», ανέφερε δήλωση του υπουργείου.
Το ρωσικό υπουργείο τονίζει επίσης ότι η επιχειρηματολογία των ΗΠΑ είναι ανεπαρκής και δεν επιτρέπει σε άλλες χώρες να εκτιμήσουν τους κινδύνους.
Παράλληλα, και η Κίνα εκφράζει τον προβληματισμό της για τα αμερικανικά σχέδια. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση της κίνας παρακολουθεί την κατάσταση και προτρέπει τις ΗΠΑ να αποφύγουν την πρόκληση προβλημάτων στην διαστημική ασφάλεια.
Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι σκοπός της καταστροφής είναι η προστασία των πολιτών από την πτώση του δορυφόρου και από τα τοξικά υλικά που περιέχει και που ίσως φτάσουν στη Γη. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν σπεύσει από την Παρασκευή να διαψεύσουν τις υποψίες ότι η επιχείρηση αναχαίτισης είναι στην πραγματικότητα επίδειξη συστήματος για την καταστροφή δορυφόρων.
Χαρακτηριστικά, σε τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς όλες τις πρεσβείες, δίνεται στους διπλωμάτες η οδηγία να τονίσουν ότι η κατάρριψη από τις ΗΠΑ διαφέρει από το πείραμα του κινεζικού στρατού το 2007 όταν δοκίμασαν ένα σύστημα άμυνας κατά των δορυφόρων.
Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος US 193 εκτοξεύτηκε το 2006 αλλά πολύ σύντομα, λόγω ενός ελαττώματος, σταμάτησε η λειτουργία του. Παρά το ότι θα καεί όταν μπει στην ατμόσφαιρα στις αρχές Μαρτίου, όπως υπολογίζεται, αν δεν καταστραφεί εγκαίρως, κομμάτια βάρους 1.000 κιλών θα καταπέσουν στη Γη.
Την εντολή για την καταστροφή του δορυφόρου έδωσε στο πολεμικό ναυτικό την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Το σχέδιο προβλέπει ότι ο βαλλιστικός πύραυλος SM3, που έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση πυραύλων, θα εκτοξευτεί από αντιτορπιλικό Aegis στο βόρειο Ειρηνικό και θα χτυπήσει το δορυφόρο κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα,σε ύψος 240 χλμ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου