Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Μυστηριώδη πλάσματα ανασύρθηκαν από τα νερά της Ανταρκτικής


Ο γιγαντισμός είνα σύνηθες φαινόμενο στα νερά της Ανταρκτικής, διαπιστώνουν οι επιστήμονες που πραγματοποιούν την πρώτη απογραφή της ζωής στην άκρη του κόσμου. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψαν θαλάσσιες αράχνες σε μέγεθος πιατέλας και μέδουσες μήκους έξι μέτρων.
Ένας στόλος τριών ερευνητικών σκαφών επέστρεψε αυτή την εβδομάδα στην Αυστραλία έπειτα από μια καλοκαιρινή αποστολή στο Νότιο Ωκεανό που συνέλεξε δείγματα από βάθη έως και 1.900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Το 25% των ειδών που εντοπίστηκαν πιθανότατα είναι άγνωστα στην επιστήμη μέχρι σήμερα. Τα δείγματα αποστέλλονται τώρα για εξέταση και γενετικές αναλύσεις σε διάφορα μουσεία του κόσμου.
Ορισμένα από τα ζώα που ανασύρθηκαν από τα παγωμένα νερά είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος από συγγενείς τους που ζουν σε άλλες περιοχές. «Ο γιγαντισμός είναι πολύ συνηθισμένος στα νερά της Ανταρκτικής. Συλλέξαμε τεράστια σκουλήκια, γιγάντια καρκινοειδή και θαλάσσιες αράχνες σε μέγεθος πιατέλας» δήλωσε ο Μάρτιν Ρίντλ της Αυστραλιανής Ανταρκτικής Υπηρεσίας, επικεφαλς της αποστολής.
«Σε ορισμένα σημεία κάθε εκατοστό του πυθμένα καλύπτεται από ζωή. Σε άλλες περιοχές βλέπουμε βαθιές ουλές και χαράδρες καθώς τα παγόβουνα τρίβονται στο βυθό» περιγράφει.
Από τα πιο παράξενα πλάσματα που συνάντησε ήταν γιγάντια χιτονόζωα, διαφανή ζώα σαν γυάλινα γλυπτά που τρέφονται με πλανγκτό και καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις «σαν λιβάδια με παπαρούνες».
Στη διάρκεια της αποστολής, το γαλλικό ωκεανογραφικό πλοίο L'Astrolabe και το ιαπωνικό Umitaka Maru συνέλεξαν δείγματα από τα μεσαία και ανώτερα στρώματα του ωκεανού, ενώ το αυστραλιανό Aurora Australis εστιάστηκε στο βυθό.
Η δίμηνη αποστολή εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς Απογραφής της Θαλάσσιας Ζωής στην Ανταρκτική, ενός προγράματος που προβλέπει συνολικά 16 αποστολές στην παγωμένη ήπειρο κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Έτους Πόλων 2007-2009.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: