Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Μακροχρόνια παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ αλλά χωρίς μόνιμες βάσεις, δηλώνει ο Τζ.Μπους

Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταστήσουν μόνιμες βάσεις στο Ιράκ αν και θα παραμείνουν εκεί για πολλά χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.
Μιλώντας εφ' όλης της ύλης στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox ο Τζ.Μπους απέρριψε τις κατηγορίες ότι θέλει να δεσμεύσει τους επόμενους προέδρους, διαπραγματευόμενος συμφωνία που προβλέπει την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων για πολλά χρόνια.
«Δεν θα έχουμε μόνιμες βάσεις», δήλωσε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Αλλά είμαι πεπεισμένος πως είναι προς το συμφέρον μας και προς το συμφέρον του ιρακινού λαού να καταλήξουμε σε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθούμε στα χρόνια που έρχονται», πρόσθεσε.
Σχετικά με την πρόσφατη περιοδεία του στην Μέση Ανατολή, ο Τζ.Μπους υποστήριξε ότι πέτυχε να πείσει τις χώρες της περιοχής για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το Ιράν όπως και για το ότι αποδίδουν οι κυρώσεις κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πίεση στο Ιράν προκειμένου να αντιληφθούν ότι είναι απομονωμένοι, να υπάρξει αντίκτυπος στην οικονομία τους» μέχρι το σημείο,, όπως τόνισε που «κάποιος λογικός άνθρωπος πει: 'ωραία, δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε'». Επισήμανε ακόμη ότι, σύμφωνα με ενδείξεις, η ιρανική οικονομία παρουσιάζει δείγματα κάμψης.
Ο Τζ.Μπους υπεραμύνθηκε τέλος της πρακτικής του εικονικού πνιγμού (waterboarding) που έχει χρησιμοποιηθεί από την CIA στις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα και υπογράμμισε ότι «ό,τι πράξαμε ήταν νόμιμο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: