Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Τους συντηρητικούς υποψηφίους προσπαθεί να προσεγγίσει ο Τζον ΜακΚέιν

Στην ψήφο των συντηρητικών Αμερικανών στρέφει το ενδιαφέρον του τώρα ο επικρατέστερος για το προεδρικό χρίσμα με τους Ρεπουμπλικάνους Τζον ΜακΚέιν, την ώρα που όλοι αναμένουν από τον πρόεδρο να παρέμβει στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.
Μία ημέρα μετά την αποχώρηση του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, κίνηση που φέρνει τον ΜακΚέιν πιο κοντά στο χρίσμα, ο ΜακΚέιν μίλησε στην σύνοδο του συντηρητικού CPAC (Conservative Political Action Conference) και έκανε έκκληση να τον στηρίξουν μετά την αποχώρηση του Ρόμνεϊ.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «είναι περήφανος που είναι συντηρητικός» και τόνισε στους παριστάμενους ότι χωρίς την δική τους υποστήριξη το κόμμα θα έχει δυσκολία στην εκλογική επικράτηση απέναντι στο Δημοκρατικό κόμμα.
Στην ομιλία του ο ΜακΚέιν υπογράμμισε ότι αντιτίθεται στις αμβλώσεις ενώ στηρίζει την απόφαση για την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ το 2007. Πρότεινε ακόμη να γίνουν μόνιμες οι φοροαπαλλαγές που είχε προτείνει ο πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους το 2001 και το 2003. Αποδοκιμάστηκε όμως όταν αναφέρθηκε στην παράνομη μετανάστευση.
Ο ίδιος ο Ρόμνεϊ δεν υποστήριξε ανοιχτά τον ΜακΚέιν αλλά επισήμανε ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πρέπει να ενωθεί γύρω από έναν υποψήφιο ώστε να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικότερα το Δημοκρατικό κόμμα. Όπως τόνισε ο Ρόμνεϊ δεν θα ήθελε με την παράταση εκ μέρους του την εκστρατεία να φέρει πιο κοντά στην εξουσία τους Δημοκρατικούς.
Πλην του ΜακΚέιν, συνεχίζουν άλλοι δύο υποψήφιοι. Ο Μάικ Χάκαμπι είχε αναπάντεχες νίκες την Σούπερ Τρίτη 5 Φεβρουαρίου αλλά με 181 εκλέκτορες υπολείπεται σημαντικά έναντι του ΜακΚέιν που έχει 714. Υποψήφιος παραμένει και ο Ρον Πολ που, μέχρι στιγμής, έχει πολύ μέτρια αποτελέσματα - μόλις 16 εκλέκτορες. Χάκαμπι και Πολ είναι πιθανόν να πιεστούν, επισημαίνει το BBC, για να αποχωρήσουν για την ενότητας του κόμματος.
Ενώ το τοπίο στους Ρεπουμπλικάνους έχει σε μεγάλο βαθμό καθαρίσει μετά την Σούπερ Τρίτη, πολλοί αναμένουν πλέον τον πρόεδρο Μπους να παρέμβει υπέρ του υποψηφίου το κόμματος στην πορεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η παρουσία ενός εν ενεργεία προέδρου θεωρείται «μαγνήτης» για τις εκδηλώσεις συλλογής χρημάτων ενώ μπορεί να διαθέσει και τους κυβερνητικούς παράγοντες υπέρ του υποψηφίου.
Ο Τζ.Μπους δεν έχει σχολιάσει καθόλου την μέχρι στιγμής εκστρατεία αναμένοντας την οριστική επικράτηση ενός υποψηφίου ή, εναλλακτικά την αποχώρηση των αντιπάλων του. Χαρακτηριστικά, όταν ερωτήθηκε για την αποχώρηση Ρόμνεϊ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο δήλωσε ότι πρόεδρος Μπους θα λάβει μόνος του την απόφαση για το πότε θα παρέμβει λέγοντας μόνο ότι αναμένει πότε θα αισθάνεται άνετα για το πράξει.
Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για το πότε και πώς θα εμπλακεί ο πρόεδρος Μπους στην εκστρατεία, αφήνοντας τις λεπτομέρειες στους υπευθύνους του υποψήφιου.
Η σχέση, ωστόσο, των δύο ανδρών είχε εντάσεις στο παρελθόν. Το 2000 ήταν συνυποψήφιοι για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών - όπου επικράτησε τελικά ο Τζ.Μπους. Ο ΜακΚέιν, πάντως, στήριξε πολλές από τις αποφάσεις και τις πολιτικές του Μπους αν και καταψήφισε δύο φορές φοροαπαλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος.
Μετά την Σούπερ Τρίτη, οι αναμετρήσεις συνεχίζονται το Σάββατο με τις προκριματικές εκλογές στη Λουϊζιάνα και την Ουάσιγκτον και για τα δύο κόμματα, στην Νεμπράσκα για τους Δημοκρατικούς και στο Κάνσας για τους Ρεπουμπλικάνους. Την Κυριακή ψηφίζουν οι Δημοκρατικοί στο Μέιν.
Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπάρακ Ομπάμα θα δώσουν τη μάχη για 161 αντιπροσώπους το Σάββατο και άλλους 24 την Κυριακή.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Μπάρακ Ομπάμα συμφώνησε να πραγματοποιήσει άλλα δύο ντιμπέιτ με την Χίλαρι Κλίντον, πριν από τις προκριματικές της 4ης Μαρτίου. Έτσι, θα αναμετρηθούν τηλεοπτικά στις 26 Φεβρουαρίου στο Κλίβελαντ του Οχάιο και άλλη μία φορά στο Τέξας, σε ημερομηνία που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: