Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Καμία τουρκική δέσμευση προς τις ΗΠΑ για χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από το Ιράκ

Η Τουρκία απέφυγε να ορίσει χρονοδιάγραμμα για αποχώρηση από το ιρακινό έδαφος, γεγονός που αναγνώρισε και ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.
Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ρόμπερτ Γκέιτς επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι η όλη επιχείρηση πρέπει να είναι σύντομη και να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ «όσο χρειαστεί», αρνούμενος να προσδιορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Το ίδιο είχε πράξει ένα 24ωρο νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η χώρα ασκεί «δικαίωμα αυτοάμυνας».
Η πρώτη επιβεβαιωμένη χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στο Ιράκ μετά την αμερικανική επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 συμπληρώνει πλέον μία εβδομάδα.
Βάσει των ανακοινώσεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, τουλάχιστον 230 Κούρδοι αντάρτες και 24 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.
Εντελώς διαφορετικούς αριθμούς δίνουν οι αντάρτες του PKK που υποστηρίζουν ότι έχουν ένα νεκρό από την Τρίτη και ότι συνολικά περισσότεροι από 100 Τούρκοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: