Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Παραβίαση του ιαπωνικού εναέριου χώρου από ρωσικό βομβαρδιστικό καταγγέλλει το Τόκιο

ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ...

Ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, νοτίως του Τόκιο, προκαλώντας, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, την επέμβαση 22 ιαπωνικών μαχητικών. Έντονη διαμαρτυρία προς τη ρωσική πρεσβεία στο Τόκιο, ωστόσο η ρωσική Πολεμική Αεροπορία αρνείται ότι υπήρξε παραβίαση.
Το βομβαρδιστικό Tupolev 95 εισήλθε στις 07:30 (τοπική ώρα, 00:30 ώρα Ελλάδος) και παρέμεινε για τρία λεπτά στον ιαπωνικό εναέριο χώρο. «Ζητήσαμε από τη ρωσική κυβέρνηση να ερευνήσει εις βάθος το περιστατικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας.Το ρωσικό βομβαρδιστικό πέταξε πάνω από το νησί Σοφουγκάν, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση 650 χιλιομέτρων νοτίως του Τόκιο. Είκοσι δύο ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους καταδιωκτικά F-15, το συνόδευσαν μέχρι τα όρια του ιαπωνικού εναέριου χώρου.Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διέψευσε ότι υπήρξε παραβίαση του ιαπωνικού εναέριου χώρου. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη εκτέλεσαν την αποστολή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και ότι δεν παραβιάσθηκε ο ιαπωνικός εναέριος χώρος.
Τα ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις, «τηρώντας αυστηρά τους διεθνείς κανόνες και χωρίς να παραβιάσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών» προσέθεσε ο Ρώσος εκπρόσωπος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: