Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Γιγάντιος σχηματισμός «σκοτεινής ύλης» εντοπίστηκε στο βαθύ Διάστημα

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τη μεγαλύτερη γνωστή δομή από «σκοτεινή ύλη», ένα μυστηριώδες, αόρατο υλικό που αποτελεί το κύριο συστατικό του Σύμπαντος. Ο σχηματισμός απλώνεται σε μήκος 270 εκατομμυρίων ετών φωτός.
Οι επιστήμονες άρχισαν να υποψιάζονται τη δεκαετία του 1940 ότι η βαρύτητα που ασκεί η ορατή μάζα του σύμπαντος είναι υπερβολικά μικρή για να μπορεί να εξηγήσει τις κινήσεις των γαλαξιών.
Η θεωρητική μάζα που φαίνεται να λείπει αλλά πρέπει λογικά να υπάρχει ονομάστηκε «σκοτεινή ύλη», επειδή δεν εκπέμπει καθόλου φως ή άλλους είδους ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ώστε να γίνει ορατή.
Η ύπαρξη της σκοτεινής ύλης, η οποία είναι πέντε φορές περισσότερη από την «κανονική» ύλη, έγινε έκτοτε αντιληπτή έμμεσα, παρατηρώντας τη βαρυτική της επίδραση στην ορατή ύλη.
Τώρα, παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο που διατηρούν στη Χαβάη η Γαλλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Ομάδα 19 ερευνητών χαρτογράφησε τη μεγαλύτερη δομή σκοτεινής ύλης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
Το αόρατο υλικό καταλαμβάνει έκταση μήκους 270 εκατομμυρίων ετών φωτός, περισσότερο από 2.000 φορές τη διάμετρο του Γαλαξία μας.
Η γιγάντια δομή εντοπίστηκε με την τεχνική του «βαρυτικού φακού», ένα φαινόμενο που προέβλεψε ο Αλμπερτ Άινσταϊν: η βαρύτητα της σκοτεινής ύλης εκτρέπει από την πορεία του το φως μακρινών άστρων και μεγεθύνει ή παραμορφώνει την εικόνα τους που φτάνει μέχρι τη Γη.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics, φαίνεται να επιβεβαιώνει τόσο τις δυνατότητες των βαρυτικών φακών όσο και τις θεωρίες για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης.
«Το μέγεθος της δομής που μετρήσαμε αντιστοιχεί στα όρια των σημερινών δυνατοτήτων παρατήρησης» επισημαίνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάρτιν Κίλπινγκερ του Ινσιτούτου Αστροφυσικής στο Παρίσι.
«Στην πραγματικότητα, οι δομές αυτές είναι πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερες».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: