Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Επικυρώθηκε και επισήμως από τη Γαλλία η Συνθήκη της Λισαβόνας

Τρία χρόνια μετά το «όχι»

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Γαλλίας δημοσιεύτηκε την Πέμπτη η επικύρωση της ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας με την υπογραφή του προέδρου της χώρας Νικολά Σαρκοζί.
Είοχε προηγηθεί η επικύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση και από τη Γερουσία.Η Γαλλία γίνεται έτσι η πρώτη από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επικυρώνει τη Συνθήκη και η πέμπτη από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ. Έχουν προηγηθεί η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Ρουμανία, ενώ επίκειται επικύρωση από την Σλοβακία.Η Συνθήκη υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007 στη Λισαβόνα και πρόκειται ουσιαστικά για την Συνταγματική Συνθήκη που αντικαθιστά το σχέδιο για το Ευρωσύνταγμα, το οποίο απορρίφθηκε το 2005 σε δημοψηφίσματα στην Ολλανδία και τη Γαλλία.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας αναμένεται να επικυρωθεί και από τα 27 κράτη-μέλη εντός του 2008 και να τεθεί σε ισχύ από το 2009.
Η Mεταρρυθμιστική Συνθήκη δίνει στην ΕΕ μία προεδρία με μακρά θητεία, έναν επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής με περισσότερες εξουσίες, πιο δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και περισσότερο λόγο στο Ευρωπαϊκό και στα εθνικά Κοινοβούλια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: