Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Πειραματικό φάρμακο αυξάνει θεαματικά την αντοχή

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πώς η παρατεταμένη αερόβια άσκηση ταλαιπωρεί τους μύες του σώματος και ανέπτυξαν ένα φάρμακο που αυξάνει θεαματικά την αντοχή σε πειραματόζωα. Η έρευνα πιθανώς ενδιαφέρει όχι μόνο τους αθλητές, αλλά και τους καρδιοπαθείς.
Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι οι βλάβες που εμφανίζονται στους μύες έπειτα από πολύωρη αερόβια προσπάθεια οφείλονται στην εισβολή ιόντων ασβεστίου μέσα στα μυικά κύτταρα.
Η μετακίνηση ιόντων ασβεστίου μέσα από ειδικά κανάλια στη μεμβράνη των κυττάρων παίζει κεντρικό ρόλο στην κανονική σύσπαση των μυικών ινών. Ωστόσο η δυσλειτουργία των καναλιών που προκαλείται από την άσκηση μειώνει τη δύναμη της σύσπασης και πιθανώς οδηγεί σε αποδόμηση μυικής πρωτεΐνης.
Το φαινόμενο καταγράφηκε σε ποντίκια που αναγκάστηκαν να κολυμπούν τρεις ώρες την ημέρα για διάστημα δύο εβδομάδων, αναφέρει το Nature.com.
Η πειραματική ουσία S107 σταθεροποιεί τα κανάλια ασβεστίου και προλαμβάνει τις παρενέργειες της άσκησης, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Τα πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκε η ουσία μπορούσαν να κολυμπούν περισσότερο χωρίς να κουράζονται.
Αν και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους, το S107 θα μπορούσε να ωφελήσει και ασθενείς με καρδιοπάθεια, οι οποίοι είναι γνωστό ότι εμφανίζουν το ίδιο αίσθημα κόπωσης που ταλαιπωρεί τους αθλητές αντοχής, για παράδειγμα έπειτα από έναν μαραθώνιο.
Σύμφωα πάντως με τον Ντρον Κάτλιν, διευθυντή του Ολυμπιακού Εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, οι πρώτοι που θα ενδιαφερθούν για την ουσία θα είναι πιθανότατα αθλητές που αναζητούν νέες μεθόδους για ντοπάρισμα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: