Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Έφυγε από τη ζωή ο Ουίλιαμ Μπάκλεϊ, «πατέρας» της συντηρητικής σκέψης στις ΗΠΑ

Πολυγραφότατος και ηγέτης της συντηρητικής σκέψης στις ΗΠΑ, ο συγγραφέας Ουίλιαμ Μπάκλεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Με περισσότερα από 50 βιβλία στο ενεργητικό του, ο Νεοϋορκέζος εκδότης, αρθρογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής είχε σημαντική επιρροή στην πολιτική σκέψη των Αμερικανών.
Όπως ανέφερε ο γιος του, ο Ουίλιαμ Μπάκλεϊ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Τα αίτια του θανάτου του δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο ένας από τους βοηθούς του δήλωσε ότι ο 82χρονος συγγραφέας έπασχε από εμφύσημα.
Το BBC σημειώνει ότι ακόμη και όσοι διαφωνούσαν με την πολιτική σκέψη του Μπάκλεϊ δεν μπορούσαν να μην αναγνωρίσουν ότι ήταν αφοσιωμένος στην τέχνη της γραφής. Υπογραμμίζει δε, ότι, παράλληλα με την επιρροή του στην αμερικανική πολιτική, ο Μπάκλεϊ είχε φροντίσει στην προσωπική του ζωή να καλλιεργήσει ένα ξεχωριστό στιλ, που άρμοζε σε δανδή παλαιότερων εποχών.
Σε νεαρή ηλικία ο Μπάκλεϊ πέρασε για κάπoιο διάστημα και από τη CIA, ωστόσο άρχισε πραγματικά να «μετράει» στη δημόσια ζωή των Αμερικανών από το 1955, όταν και προχώρησε στην έκδοση του περιοδικού National Review, που αποτέλεσε τη «ναυαρχίδα» της συντηρητικής πολιτικής σκέψης στις ΗΠΑ.
Το περιοδικό έγινε γνωστό για την επιρροή του στην πολιτική που ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, αλλά και για τη συνεισφορά του στην ανάδειξη ενός νεοσυντηρητικού ρεύματος.
«Ο Ουίλιαμ Μπάκλεϊ επηρέασε πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και εμού» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους για το θάνατο του 82χρονου συγγραφέα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: